Окръжна прокуратура – Перник е предала на съд шофьор, причинил смъртта на жена, пресичаща пешеходна пътека в гр. Радомир

20 Март 2018 г.

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Кр. Симеонов (на 45 години), извършил престъпление по транспорта, в резултат на което причинил смъртта на пешеходец – по чл. 343, ал. 3, б. „б“, вр. чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Кр. Симеонов е правоспособен водач, като няма налагани административни наказания.

На 13.10.2017 г. той управлявал лек автомобил „Ланчиа“, като се движел по направление от гр. Кюстендил за гр. Перник. Около 07:17 ч. автомобилът се намирал в гр. Радомир, в района на кръстовището на улиците „Райко Даскалов“ и ул. „Братя Миленкови“. Пътните условия в този участък от пътя били добри, като Симеонов шофирал със съобразена скорост около 50 км/ч.

По същото време пешеходната пътека пресичала М.К. (на 57 години), която водачът не възприел навреме и не задействал спирачната система. Вследствие закъснялата му реакция, последвал удар в пешеходеца с предната лява част на автомобила, в резултат на който тялото на пострадалата било отхвърлено на пътното платно. Пристигналият впоследствие лекарски екип само констатирал смъртта на жената.

От изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза се установява, че причината за смъртта на М.К. е тежката открита черепно-мозъчна травма и аспирацията на кръв в дихателните пътищата.

Предстои да започне съдебен процес срещу обвиняемия Симеонов.