Пилотният проект на Окръжната прокуратура в Шумен „Заедно можем“ се превърна в истински футболен празник за деца в риск, ученици от СУ „Йоан Екзарх“ и прокурори от варненския апелативен район

19 Март 2018 г.

В истински празник за 40 деца в риск, с противообществени прояви и ученици от Средното училище с хуманитарен профил „Йоан Екзарх“ в Шумен се превърна футболната среща днес, в която се проведе в спортната зала на шуменската гимназия.  За първи път на футболното поле децата се срещнаха с прокурори от седем прокуратури от варненския апелативен район – магистрати от Варна, Добрич, Попово, Омуртаг, Велики Преслав, Шумен, както и от Окръжната прокуратура в Шумен, като играха в един отбор. Това стана възможно благодарение на инициативата на Окръжната прокуратура в Шумен под надслова „Заедно можем“.

Двата отбора „Надежда“ и „Светлина“, съставени от подрастващи и прокурори, дадоха мъжка игра на футболното игрище под възторжените възгласи на малки и големи. „С жълти екипи е отбор „Светлина“ , а с бели екипи – отбор „Надежда“. Подбрахме тези имена, защото вярваме, че „Заедно можем“ да дадем светлина и надежда по пътя на вас – децата“, заяви окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева. Говорителят и прокурор в Окръжната прокуратура в Шумен Яна Николова се обърна към присъстващите деца с думите, че както в спорта, така и в живота успех се постига с много труд и постоянство, като цитира Никос Казандзакис: „Правият път е стръмният“.

След оспорвана надпревара спечели отбор „Светлина“.

Гости на футболната среща бяха треньорът на националния отбор по футбол Петър Хубчев, легенда от Световното първенство по футбол в САЩ `94. Футболистът от националния отбор Георги Костадинов, който даде началния удар в мача, се оказа бъдещ юрист. Колегата му Цветомир Панов, който играе в ПФК „Лудогорец“, безотказно подписа дузини фланелки на деца и прокурори. Изпълнителният директор на зеления клуб Ангел Петричев, който приветства инициативата „Заедно можем“  още във фаза идеен проект, зарадва учениците - участници в срещата, със сувенири на футболния клуб. Селфита, снимки за спомен и десетки автографи от футболните звезди върху тениски с надпис „Заедно можем“ и футболни топки донесоха неописуема емоция за децата, но и за самите магистрати.

Сред гостите, почели инициативата на Окръжната прокуратура в Шумен, бяха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, и.ф. административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Вилен Мичев и говорителят на АП – Варна, прокурор Стефка Якимова. Любезен домакин на срещата беше директорът на шуменската гимназия Валентина Тодорова.

И участници – ученици и прокурори, и зрителите в залата заявиха желание „Заедно можем“ да стане традиционна ежегодна среща между подрастващи и магистрати от варненския апелативен район.