СГП постигна осъдителна присъда за убийство, извършено след употреба на алкохол

15 Март 2018 г.

На 14.03.2018 г. по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт, Софийски градски съд постанови осъдителна присъда спрямо  Симеон Д. за извършено убийство в условията на опасен рецидив, с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалия начин – престъпление по чл. 116 ал.1,т.6,т.12 от НК.

Симеон Д. е предаден на съд затова,че на 07.08.2017 г. в гр. София чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, шията и гръдния кош, е умъртвил сътрапезника си Н.А.

При консумация на алкохол Симеон Д. ставал безпричинно агресивен спрямо и приятелката си, с която живеел на семейни начала.

Вечерта на фаталната дата, след употребата на алкохол в компанията на пострадалия и друг техен приятел, Симеон Д. отново посегнал на приятелката си.

Опитът на Н.А. да му попречи и да го успокои, предизвикал гневен изблик у извършителя. Той се нахвърлил  срещу пострадалия и след като го повалил на земята, му нанесъл множество удари в жизнено важни области на тялото. В резултат на това му причинил тежки вътрешни травми, несъвместими със живота.

Производството пред Софийски градски съд е протекло по процедурата на съкратеното съдебно следствие, в хода което подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства, изложени обвинителния акт.

Съдът е постановил присъда „доживотен затвор“, която след приложение на чл. 58 а ал.2 от НК е редуцирана на 15 години лишаване от свобода.