По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо 21-годишен мъж за извършена кражба от лек автомобил

20 Февруари 2018 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Рашко Р., на 21 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че в периода от 02.02.2018 г. до 04.02.2018 г. в гр. Стара Загора, чрез използването на техническо средство – клещи, е отнел чужди движими вещи

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Рашко Р., на 21 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че в периода от 02.02.2018 г. до 04.02.2018 г. в гр. Стара Загора, чрез използването на техническо средство – клещи, е отнел чужди движими вещи – акумулатор на стойност 65 лева и слънчеви очила на стойност 60 лева, всичко на обща стойност 125 лева, от владението на собственика, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно и не представлява маловажен случай – престъпление по чл.195,ал.1,т.4 и т.7, вр. чл.194,ал.1, вр. чл.28, ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Рашко Р. производство е установено, че същият във времевия диапазон от 02.02.2018 г до 04.02.2018 г.  в тъмната част от денонощието, отишъл до паркиран пред частен дом лек автомобил марка „ДЕУ“ в квартал в гр. Стара Загора. От този лек автомобил , използвайки клещи обвиняемият Рашко Р. демонтирал акумулаторната батерия и взел 1 бр. слънчеви очила. В последствие продал на трети лица откраднатите вещи, а получените пари разходвал за лични нужди. Когато собственика на моторното превозно средство установил кражбата подал сигнал в полицията. На следващия ден обв. Рашко Р. бил установен и задържан.

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан за престъпления от общ характер - кражби. Деянието по настоящото производство е извършено след като през 2015 г. обв. Рашко Р. е бил осъден за опит за кражба и му било наложено наказание „Пробация“, което било изтърпяно през 2016 г.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Рашко Р.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Рашко Р. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.