По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо 31-годишен мъж за опит за кражба

20 Февруари 2018 г.

По искане  на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Валери И., на 31 г., след като е привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 07.02.2018 г. ,в село Братя Кунчеви, общ. Стара Загора, в условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот – взломяване на катинар на входната врата на избено помещение е направил опит да отнеме чужди движими вещи

По искане  на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Валери И., на 31 г., след като е привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 07.02.2018 г. ,в село Братя Кунчеви, общ. Стара Загора, в условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот – взломяване на катинар на входната врата на избено помещение е направил опит да отнеме чужди движими вещи: 1 бр. медна тава, 1 бр. меден бакър и медна тел с общо тегло 2 кг. от владението на собственика, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини - престъпление по чл.196,ал.1,т.2 вр. чл.195,ал.1,т.3 вр.чл.194,ал.1 вр.чл.18,ал.1, вр.чл.29,ал.1, б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

На 07.02.2018 г. обвиняемият се отишъл до частен дом в село Братя Кунчеви, за който знаел, че не се обитава постоянно от собствениците. Обв. Валери И. прескочил оградата и се насочил към стопанските постройки в имота. След като взломил катинара, с който била заключена вратата на избеното помещение, той отнел намиращите се в него битови вещи – медни съдове и медни проводници. Отнетите вещи обвиняемият поставил в чувал и напуснал имота, като отново прескочил оградата. Двама съседи забелязали обвиняемия и го задържали до пристигане на органите на полицията.

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан многократно за престъпления от общ характер, предимно против собствеността. Деянието на 07.02.2018 г. е извършено в условията на опасен рецидив, след като е бил освободен от затвора през 2015 г.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Валери И.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Валери И. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.