По искане на Районна прокуратура – Габрово задържаха рецидивист за причиняване на телесна повреда

14 Февруари 2018 г.

По искане на Районна прокуратура – Габрово съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 53-годишен рецидивист за причиняване на телесна повреда.

По искане на Районна прокуратура – Габрово съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 53-годишен рецидивист за причиняване на телесна повреда.

С постановление на разследващ орган на 12.02.2018 г. Ради И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 03.01.2018 г., около 16,00 часа, в гр. Габрово, в къща, при условията на опасен рецидив причинил на жена от същия град средна телесна повреда /контузия на гръдния кош с счупване на ребра/, нанасял удари с юмрук, блъскал я в шкаф, като травмите са довели до трайно затрудняване на движението. Престъпление по чл. 131 а, вр. чл. 129, вр. чл. 29 от  НК.

Съдът прие основанията на прокуратурата, че са налице законовите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Престъплението, за което Ради И. е привлечен като обвиняем е тежко умишлено, като предвиденото наказание е от пет до дванадесет години лишаване от свобода. От материалите по делото може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Налице е реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, което сочи  висока степен на обществена опасност на дееца, това  престъпление е шесто поред от страна на Ради И.  спрямо бившата му жена, като посегателствата ескалират. Поради което по отношение на обвиняемият е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.