Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд извършителите на грабеж, придружен с убийство в с. Български извор

12 Февруари 2018 г.

Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу трима мъже за грабеж, придружен с убийство на възрастен мъж в с. Български извор.

Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу трима мъже за грабеж, придружен с убийство на възрастен мъж в с. Български извор.

Обвинението срещу Радко Б., Мирослав Е. и Божидар Г.  е за това, че на 19.12.2016 г. в с. Български извор, Ловешка област,  в съучастие, чрез взломяване на метална каса отнел от владението на Иван М. на 80 години  сумата от 25 000 лева и златни накити всичко на обща стойност 33 440 лв. без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като грабежът е придружен с убийството на 80-годишния мъж. По отношение на Радко Б. деянието е извършено при условията на опасен рецидив. Престъпление по чл.199, вр. чл.198, вр. чл.199 вр. чл.20 от НК.

Радко Б.  знаел, че Иван М. от с.Български Извор разполагал с пари, които държал в метална каса в къщата си. Уговорил се другите двама обвиняеми да влязат в жилището и да вземат парите. На 19.12.2016 г. тръгнали от София с лек автомобил и спрели в селото. Слезли и взели от багажника щанги. Когато стигнали до къщата на Иван М. видели, че лампата в една от стаите свети и се чувал включен телевизор. Вратата на къщата била отключена и тримата влезли. Божидар Г. и Мирослав Е. влезли в стаята където светела лампата, а пострадалият бил седнал на стол. Обвиняемите  хванали ръцете му и ги извили зад кръста, съборили го на пода, а след това завързали. Радко Б и Божидар Г. влезли в другата стая, започнали да отваря шкафове и чекмеджета, за да търсят ключ за касата, но не намерили. В това време Мирослав Е. започнал да  удря пострадалия, казал „това ще ти е последната вечер” и с ръка запушвал устата му, за да не вика. Останалите успели да отворят касата и да вземат намерени вътре пари и златни бижута. В това време Мирослав Е.  излязъл от другата стая и казал „човекът умря”. Взели плячката и излезли от къщата. След като пристигнали в София разделили парите. Златните бижута останали при Румен Б., който с клещи ги начупил на парчета и на следващия ден ги продал в заложна къща за 1050 лева.

Скоро след като обвиняемите напуснали дома на Иван М., съпругата му се прибрала от работа и намерила пострадалият мъртъв.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.