Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 17-годишен младеж за грабеж

30 Януари 2018 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем 17-годишния К. Ш., на 17 г., за това, че на 25.01.2018 г. на път I-5, в района на км.220, Община Стара Загора, в съучастие с още три лица, като извършител, отнел чужди движими вещи.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем 17-годишния К. Ш., на 17 г., за това, че на 25.01.2018 г. на път I-5, в района на км.220, Община Стара Загора, в съучастие с още три лица, като извършител, отнел чужди движими вещи: пари, сумата от 173 лева и мобилен телефон от владението на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това заплашване, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното деяние и е могъл да ръководи постъпките си, - престъпление по чл.198,ал.1 вр. чл.20,ал.2 вр.чл.63,ал.1,т.3 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че обвиняемият К.Ш. заедно с тримата си съучастници (обвиняемите С. Г., Д. Х. и Д. Б.)  поръчали таксиметрова услуга, като решили да пътуват от село Горно Черковище, общ. Казанлък, за град Стара Загора. На посочения от обвиняемите адрес се отзовал пострадалия Н.Г., който управлявал таксиметров автомобил. По време на пътуването, малко преди гр. Стара Загора, те заплашили пострадалия с хладно оръжие, отнели му парите и мобилния телефон. От стресовата ситуация, в която попаднал, пострадалият загубил контрол над управлението на автомобила и се блъснал в мантинелата на пътя. След пътното произшествие обвиняемите избягали, като се насочили към гр. Стара Загора. Случайно преминаващи граждани оказали помощ на пострадалия и подали сигнал на телефон 112. По-късно обвиняемите били заловени от органите на полицията. К.Ш. е криминално проявен и трикратно осъждан за престъпления от общ характер, от които повечето са с предмет наркотични вещества. По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо обвиняемия К.Ш.