Съобщение на Районна прокуратура-Харманли

8 Януари 2018 г.

По повод запитвания от медии ви уведомяваме, че Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани, от афганистански произход, за това, че на 24.11.2016 г. в гр. Харманли, Хасковска област, в Регистрационно - приемателен център, в съучастие като извършители, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта (служители на РУ на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско управление /ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен), изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред, като 4 обвиняеми макар и непълнолетни са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си – престъпление по чл. 325 ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс  за 17 пълнолетни обвиняеми лица, и по чл. 325 ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2, вр. чл.63 ал.1 т.4 от Наказателния кодекс - за 4 непълнолетни обвиняеми лица.

По повод запитвания от медии ви уведомяваме, че Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани, от афганистански произход, за това, че на 24.11.2016 г. в гр. Харманли, Хасковска област, в Регистрационно - приемателен център, в съучастие като извършители, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта (служители на РУ на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско управление/ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен), изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред, като 4 обвиняеми макар и непълнолетни са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си – престъпление по чл. 325 ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс за 17 пълнолетни обвиняеми лица, и по чл. 325 ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2, вр. чл.63 ал.1 т.4 от Наказателния кодекс - за 4 непълнолетни обвиняеми лица.

По същото време и място, 21 обвиняеми лица в съучастие, като извършители повредили и унищожили противозаконно чужди недвижими вещи – сгради, съоръжения и оборудване (халета № 9, 10 и 11, столова, нов приемателен център и баня) и движими вещи на терен – 52 броя бетонни колчета, 5 броя осветителни тела и 30 броя кранове, собственост на Регистрационно-приемателен център - гр. Харманли при Държавна агенция за бежанците-гр. София, като вредите възлизат на 83 543 лева, и повредили специализиран водоносен автомобил марка „MOL“, модел „MSB-18“, собственост на ЗЖУ - гр. Пловдив, като вредите възлизат на 1 551 или от деянието са причинени значителни вреди на обща стойност 85 094 лв., като 4 обвиняеми макар и непълнолетни са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си - престъпление по чл. 216 ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс за 17 пълнолетни обвиняеми лица, и по чл. 216 ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2, вр. чл.63 ал.1 т.3 от НК – за 4 непълнолетни обвиняеми.

По делото, в качеството на свидетели, са били разпитани общо 62 лица, назначени и изготвени са били видео-техническа и лицево-идентификационна експертиза, комплексна оценъчна експертиза и 21 съдебномедицински експертизи.

Относно причинените телесни повреди на пострадалите полицейски служители, участвали в опазването на обществения ред по същото време, материалите са отделени в други две досъдебни производства.

На 29 декември 2017 г. Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт, който в момента се превежда от лицензиран преводач на три езика - пащу, урду и фарси.

Съгласно изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, за да бъдат спазени правата на обвиняемите лица, обвинителния акт трябва да бъде преведен на горните езици, които те владеят, след което ще бъде внесен в Районен съд-Харманли и ще им бъде връчен.