ВАП констатира бездействие по отношение на язовир „Огняново“

15 Декември 2017 г.

В продължение на  извършваната от ВАП проверка по  спазване разпоредбите на Закона за водите и подзаконовите актове по прилагането му във връзка с нормативните изисквания за техническа и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях,  Върховна административна прокуратура  констатира неизпълнение на  законово задължение по отношение на язовир „Огняново“.

В продължение на извършваната от ВАП проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите и подзаконовите актове по прилагането му във връзка с нормативните изисквания за техническа и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, Върховна административна прокуратура констатира неизпълнение на законово задължение по отношение на язовир „Огняново“.

С влизане в сила на Закона за водите язовир „Огняново“ е включен в списъка на комплексните и значими язовири съгласно Приложение № 1, предвид което и на основание чл.13, ал.1, т.1 от същия закон е публична държавна собственост и като такъв подлежи на актуване по реда на Закона за държавната собственост.

Независимо от посоченото обстоятелство, в нарушение на Закона за държавната собственост и на чл. 17, ал. 1 от Закона за водите, до настоящия момент възникването на право на собственост в полза на държавата не е удостоверено по надлежния ред - чрез издаване на акт за публична държавна собственост.

Съгласно Закона за държавната собственост компетентен орган да издаде акт за държавна собственост е съответният областен управител по местонахождение на имота.

Поради това ВАП ангажира областния управител на София област, в рамките на правомощията и задълженията му за удостоверяване на правото на частна или публична държавна собственост, да предприеме спешни мерки за издаване на акт за публична държавна собственост по отношение на язовир „Огняново“.