2 години и 8 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок е присъдата на Варненския окръжен съд за собственик на фирма, избегнал плащането на 4,5 млн. лева данъци
ki

При условията на съкратено съдебно следствие днес състав на Варненския окръжен съд призна за виновен собственика и управител на  „ПХГ Динамик“ ЕООД Николай Н. от Провадия, като му наложи наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок след редукция.

Подсъдимият е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за избягването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Деянието е било извършено чрез потвърдена неистина в справки - декларации пред НАП за седем данъчни периода - престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 2 и 7 от НК, извършено в периода от 14 май до 14 ноември 2007 г.   34-годишният собственик на търговското дружество, отчитало дейност само по документи, успял да приспадне данъчен кредит в размер на 4, 545 млн. лева.

Свидетел по делото предложил на подсъдимия да регистрира фирма на свое име срещу месечно възнаграждение от 300 лева. Дружеството имитирало търговска дейност чрез оформяне на документи.

От заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова екпертиза било установено, че подсъдимият Николай Н. в повечето случаи лично подписвал документите като управител на „ПХГ Динамик“ ЕООД. Дължимият към бюджета ДДС, който е получен в резултат на престъпната дейност на 34-годишния собственик и управител на „кухото“ търговско дружество, надхвърля 379 пъти кратния размер на особено големите размери на данъчните задължения.

В хода на разследването подсъдимият не е дал обяснения и е демонстрирал липса на критичност към извършеното от него.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.


виж още ...