Маркетинг семинар на Евроюст в София

30 Ноември 2011 г.

  

На 14 октомври 2011 г. Евроюст, съвместно c Прокуратурата на РБългария проведоха семинар в София, на тема "Ролята на Евроюст в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, нови инициативи за съдебна взаимопомощ с трети държави". Целта на семинара беше да ...

  

 На 14 октомври 2011 г. Евроюст, съвместно c Прокуратурата на РБългария проведоха семинар в София, на тема "Ролята на Евроюст в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, нови инициативи за съдебна взаимопомощ с трети държави". Целта на семинара беше да разпространи информация сред българските прокурори, представителите на Министерството на правосъдието и на Министерството на вътрешните работи относно проблемите, включени за обсъждане на семинара, както и да стимулира сътрудничеството между българската прокуратура и Евроюст.

Г-жа Мариана Лилова, национален представител за Република България в Евроюст, откри семинара и поздрави с добре дошли лекторите и участниците, след което направи общо представяне на Евроюст.

Г-н Борис Велчев, главен прокурор на Република България поздрави участниците в семинара. Той подчерта, че откриването на семинара на Евроюст в България е голяма чест и за българската прокуратура, и за страната ни. Евроюст играе голяма роля за подобряване на сътрудничеството в държавите-членки по отношение на трансграничните престъпления, каза той. Отбеляза относително краткия срок от време, през което Евроюст е функционирала и значителните й резултати. Като пример той посочи Годишния доклад на прокуратурата за 2010 г., който показва, че сътрудничеството между България и други партньори значително е подпомогнало успешната борба срещу сериозната и организирана престъпност. Договорът от Лисабон определя бъдещето на Евроюст, каза г-н Велчев. България все още работи по подходящо законодателство, заключи той и благодари на г-жа Лилова и на другите лица, които отговаряха за организацията на семинара. “Моето желание е да има по-развито сътрудничество с Евроюст", каза той, " особено при изпълнението на ЕЗА". Сега трябва да се съсредоточим върху нашите умения и енергия”.

Г-н Уилямс, президент на колегията на Евроюст, благодари на Главния прокурор. Той обясни, че Евроюст работи със специалисти от държавите-членки и също така си сътрудничи с други органи. Приносът на българската служба към Евроюст е доста важен, каза той и отбеляза, че натовареността и броя на проведените координационни срещи са седем пъти повече в сравнение с тези в други държави-членки, като се има в предвид населението на страната ни. Г-н Уилямс добави, че Евроюст се е посветила на практически подход, който се фокусира повече върху Европейския съюз, правейки борбата срещу престъпността по-ефективна и по-зависима от добрия обмен на информация. Също така, има нужда от едновременни действия за замразяването на средства и изпълнението на ЕЗА, каза г-н Уилиамс. „Съвместните екипи за разследване са изключително ефикасни средства”, заключи той, „Eвроюст финансира шест съвместни екипи за разследване съвместно с участието на България, като това означава успешна борба срещу организираната престъпност”. В заключение г-н Уилямс спомена, че следващата година Евроюст ще има 10 годишен рожден ден и че по този повод ще изпие чаша с прекрасно българско вино.

Заместник-министърът на правосъдието, г-жа Даниела Машева, поздрави всички с добре дошли. Откакто България стана държава-членка, съществува добро сътрудничество с Евроюст, и този успех се дължи предимно на уменията на българския национален член, г-жа Мариана Лилова, каза тя. Поддържането на такова ниво на международно сътрудничество по наказателно правните въпроси е много важно, заключи г-жа Машева и пожела на всички успешен семинар.

По време на първата сесия, г-н Уилямс представи кратка история на Евроюст от основаването му през 2002 г. и отбеляза постигнатите успехи - от 202 дела през 2002 г. до 1424 дела през 2010 г., растеж от 7 пъти. Относно бъдещите перспективи на Евроюст, президентът разгледа членове 85 и 86 от Договора от Лисабон, разпоредби, които радикално ще променят бъдещето на Евроюст. Той каза, че се очаква предложение на Комисията за нова структура и задачи на Евроюст. Г-н Уилямс продължи с обясненията за съвместните екипи за разследване, техния секретариат и за финансирането от € 2,3 милиона. До момента Евроюст е подкрепила 33 съвместни екипа за разследване, каза той, повтаряйки, че през периода на 2010 г. - 2011 г. България е участвала в шест съвместни екипа за разследване. Също така, Президентът спомена Дежурния координационен център, център за контакт, работещ за държавите-членки денонощно, седем дни в седмицата.

Г-жа Конинкс говори за ролята на Евроюст в борбата срещу тероризма и неговото финансиране, особено за съсредоточеното върху Западните Балкани. Тя обясни работата и целите на екипа за контра тероризъм и на Мониторинга за присъди, свързани с тероризъм, базиран на различни източници, продукт на Евроюст, който е едно много полезно средство. Даде няколко примера за случаи на финансиране на тероризъм и направи преглед на семинарите на Евроюст за тероризма. Г-жа Конинкс приключи, като подчерта необходимостта от повече дела в Западните Балкани, защото до момента само две дела са били разгледани от Евроюст.

На обед беше проведена пресконференция, на която присъстваха радио, телевизионни и прес-кореспонденти. Основните презентатори дадоха изявления и направиха коментари за семинара, неговите цели и организация, и на работата, извършвана от българската служба към Евроюст. Журналистите имаха много въпроси, особено за съвместните екипи за разследване и ролята на Евроюст и на българската служба. Г-н Уилямс беше интервюиран от българската национална телевизия за вечерното предаване "Панорама" на 14 октомври. Г-жа Лилова също беше интервюирана.

Г-н Сковронски направи презентация за ролята на Евроюст в борбата срещу престъпления, свързани с трафика, като наблегна на трафика с наркотици. Той изложи мнението на специалистите, обясни смисъла на координационните срещи, трудностите и разрешенията, предложени от Евроюст по много дела.

Г-жа Габриелчич направи презентация за сътрудничеството на Евроюст с трети държави, особено държавите от Югоизточна Европа. Тя наблегна върху преимуществата на определените прокурори, които са на разположение на службите на Евроюст за директен контакт.

Г-н Жамин представи новостите в международната съдебна взаимопомощ от гледна точка на бъдещата Европейска заповед за разследване (EЗР).

В края на семинара, г-жа Лилова представи подробно работата на българската служба към Евроюст, заедно със своя опит и предизвикателства. В края на презентацията, тя благодари на всички презентатори и сътрудници, и изрази нейното желание всички участници да имат по-активни контакти с Евроюст. Г-жа Лилова благодари на главния прокурор и на заместник-главния прокурор - г-жа Тонева, на екипа по организирането на семинара и на отдел „Връзки с обществеността”, организирали пресконференцията.