Във връзка с информация в печата...

5 Ноември 2009 г.

Във връзка с информация в печата за това, че Сметната палата е констатирала при одит, че не е бил осъществяван системен контрол по отношение на земеделски земи от държавния поземлен фонд предоставени за ползване на организации и ведомства, в изпълнение ...

Във връзка с информация в печата за това, че Сметната палата е констатирала при одит, че не е бил осъществяван системен контрол по отношение на земеделски земи от държавния поземлен фонд предоставени за ползване на организации и ведомства, в изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността и в защита на държавния и обществения интерес, на основание чл.145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, Върховната административна прокуратура възложи проверка на министъра на земеделието и храните.

В хода й следва да се изясни към настоящия момент съществуват ли нуждите, за които са предоставени земеделските земи и установяват ли се нарушения при ползването на предоставените земеделски земи от държавния поземлен фонд.

Според констатациите ще се прецени налице ли са основанията за изменение или отмяна на заповедите, с които земите са предоставени на ползвателите.

Върховната административна прокуратура е изискала да бъде уведомена след завършване на проверката за броя на инспектираните случаи, вида и характера на констатираните нарушения, предприетите от министъра мерки за отстраняването им, издадените административни актове и разкритите данни за престъпления.

Резултатите от проверката, която следва да приключи до 30.11.2009 г., ще бъдат оповестени.