Обобщени резултати от извършена проверка...

11 Май 2010 г.

В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, защита на обществения интерес и правата на гражданите, Върховната административна прокуратура обобщи резултатите от извършената проверка за законност в дейността и актовете на държавните органи, общините и ...

В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, защита на обществения интерес и правата на гражданите, Върховната административна прокуратура обобщи резултатите от извършената проверка за законност в дейността и актовете на държавните органи, общините и търговските дружества по спазване разпоредбите на общностното и национално законодателство за транспорт, преработка, съхранение и безопасна работа със съхраняваните препарати за растителна защита /ПРЗ/ и токсични химически вещества /ТХВ/ в складовите бази на територията на страната, а именно Регламент 1907/2006 г., Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати /ЗЗВВХВП/, Закона за здравословни и безопасни условия на труд /ЗЗБУТ/, Наредба № 104 за контрол върху предлагането на пазара и употребата на продукти за растителна защита, Наредбата за разрешаване на продуктите за растителна защита и Наредбата за изискванията към складовата база, транспортирането и съхранението на продукти за растителна защита.

В хода на проверката бяха установени общо 78 складови бази на територията на страната, разположени в близост до населени места, в които се съхраняват в нарушение на различни законови изисквания 1135208 килограма прахообразни и 175 864 литра течни ПРЗ.

Собственик на ПРЗ в 59 склада е общината, а в 19 склада собствениците са отделни юридически лица.

При проверката е установено, че за 61 склада липсват налични знаци за опасни вещества, в 40 склада състоянието на сградите е лошо /паднали покриви, липсващи врати, прозорци и огради около складовете, които да ограничават достъпа на хора и животни/.

В 74 склада съхраняваните ПРЗ са с неустановен състав и произход, а в 21 склада няма данни за съхраняваните течни и прахообразни ПРЗ по вид, състав и количество. Само в 10 склада са предприети необходимите законови мерки за съхраняване на ПРЗ.

При извършената проверка на складовите бази на територията на страната, в които се съхраняват различни по вид и количества ТХВ се установи, че:

Всички складове имат организирана денонощна физическа охрана и охрана чрез СОТ и видео наблюдение.

Съхраняваните в складовете ТХВ са с установен състав и произход. Създадена е добра организация за контрола и отчитане на разходваните ТХВ по вид и количества.

Окръжните прокуратури по места са изготвили 20 предложения по реда на чл.145, ал.1, т.6 от ЗСВ до отделни държавни и общински органи, за отстраняване на констатираните нарушения.

За установени кражби от складови бази на ПРЗ и ТХВ са били образувани 3 досъдебни производства.

За предприемане на действия по отстраняване на констатираните нарушения и пропуски, ВАП сезира Министъра на околната среда и водите, Генералния директор на Национална служба “Растителна защита” и Директора на Главна дирекция “Гражданска защита” при МВР с предложение по реда на чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт.