На 25 и 26 февруари 2010 г. в гр. Банкя ще се проведе обучителен семинар...

25 Февруари 2010 г.

На 25 и 26 февруари 2010 г. в гр. Банкя ще се проведе обучителен семинар на тема „Ефективно противодействие на корупцията в България. Етични стандарти в работата на магистратите”.

Това е третия, последен семинар от предвидените по Плана за действие ...

На 25 и 26 февруари 2010 г. в гр. Банкя ще се проведе обучителен семинар на тема „Ефективно противодействие на корупцията в България. Етични стандарти в работата на магистратите”.

Това е третия, последен семинар от предвидените по Плана за действие в изпълнение на подписания през 2007 г. между г-н Борис Велчев – главен прокурор на Р България и г-н Ананд Сет – регионален директор в Световната банка за страните от Южна и Централна Европа договор за отпускане на безвъзмезден Грант в размер на 475 000 щатски долара за Прокуратурата на Република България от Фонда за институционално развитие на Световната банка за борба с корупцията IDF WBTF 058170 – BUL.

В обучението ще участват около 60 прокурори и следователи от Апелативен район–София, представители на МВР, ДАНС, НАП, КУИППД, Агенция „Митници” и неправителствени организации.

Основните теми, които ще бъдат дискутирани на семинара са: националното законодателство и законодателствата на страните от ЕС и САЩ във връзка с противодействие на корупцията; международните практики в борбата с корупцията; вътрешните контролни механизми за противодействие на корупцията в органите на съдебната власт; корупционните схеми и механизми при осъществяване на различните видове корупция; възможностите за взаимодействие на държавата и бизнес организациите в превенцията на корупцията; професионално–етичните стандарти в работата на магистратите; утвърждаване на етичните норми и стандарти на поведение на прокурорите, в съответствие с принципите на националното законодателства и законодателството на страните от ЕС и САЩ.

С изпълнението на дейностите, включени в Плана за действие се цели укрепването на капацитета и ефективността на Прокуратурата на Р България в осъществяването на мониторинг и противодействие на корупцията във всичките и форми, включително и в съдебната система, както и подобряване на прозрачността и отчетността на функциите на Прокуратурата чрез формиране на партньорство с гражданското общество, проследяване на напредъка на усилията за противодействие и борба срещу корупцията.