Ученици участваха в симулативни съдебни процеси в Деня на отворените врати на РП-Пловдив – Териториално отделение – Асеновград и Районен съд – Асеновград

26 Април 2024 г.

Днес, 26 април 2024 г., ученици от 6 клас от ОУ „Христо Ботев“ гр. Асеновград и от 11 клас от ПГ „Цар Иван Асен II“ гр. Асеновград  участваха в два симулативни съдебни процеса в Деня на отворените врати на РП-Пловдив – Териториално отделение – Асеновград и Районен съд – Асеновград. Учениците се подготвяха няколко седмици за участието в симулативните процеси. Единият казус беше за причинена средна телесна повреда на момиче от двама извършители, брат и сестра, които са насъскали куче. Вторият казус беше за извършен грабеж и държане на наркотични вещества от млад мъж.

Учениците влязоха в ролята на съдия, прокурор, адвокат, подсъдим, свидетели и вещи лица. Съдът постанови присъди за престъплението по чл. 129 ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 от НК- 4 години ефективно наказание лишаване от свобода за всеки един от подсъдимите, а за престъпленията по чл. 198 ал.1 от НК и по чл. 354 а ал. 5 вр. ал.3 т.1 от НК- едно общо най- тежко наказание в размер на 1 година ефективно наказание лишаване от свобода и глоба в размер на 900 лева.

В инициативата участваха Даниела Андреева, прокурор в Районна прокуратура- Пловдив- ТО-Асеновград и Мария Караджова, председател на Районен съд -Асеновград.

Денят на отворените врати се провежда всяка година по повод 16 април – Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста и съдебния служител. Инициативата се проведе със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и участието на служители от РД „Охрана“ гр. Пловдив.