По искане на Районна прокуратура – Габрово, съдът  задържа обвиняем за извършени престъпления по транспорта

23 Септември 2020 г.

Районен съд – Габрово уважи искането на Районна прокуратура – Габрово и взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняем за извършени престъпления по транспорта. Л. Б. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 15.09.2020 г. по общински път в посока с.Яворец, при управление на лек автомобил, си служил с табели с регистрационен номер, издадени за друго моторно превозно средство /престъпление по чл. 345, ал.1 от НК/ и за това, че управлявал лек автомобил, без свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за извършването на такова деяние /престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК/. С постановление на РП – Габрово от 18.09.2020 г. Той е задържан за срок до 72 часа, до довеждането му пред съда.

Съдът прие доводите на прокуратурта, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпления, които се наказват с лишаване от свобода и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие, тъй като от справката му за съдимост е видно, че е осъждан за извършени умишлени престъпления и е извършил горните престъпления след като срещу него се водят две непреключили наказателни производства /също за престъпления по транспорта/.

Определението на РС Габрово, с което на лицето е взета мярка за неотклонение задържане под стража, подлежи на обжалване пред ОС-Габрово.