Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем, шофирал след употреба на наркотични вещества

23 Септември 2020 г.

На 23.09.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Здравко М. за това, че управлявал моторно превозно след употреба на наркотични вещества - амфетамин, установено със съдебна химикотоксикологична /токсикохимична/ експертиза - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 16.05.2020 г., около 21,45 ч., в гр. София, по бул. „Копенхаген“, обвиняемият Здравко М. управлявал лек автомобил, когато бил спрян за проверка от полицейски служители при 08 РУ-СДВР. В хода на проверката при проведен разговор, обвиняемият заявил на полицейските служители, че периодично употребява наркотични вещества. Полицейските служители незабавно докладвали на ОДЦ-СДВР и поискали съдействие от екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. На място пристигнали служители, които пристъпили към извършване на проверка за употреба на наркотични вещества от страна на Здравко М. Те изпробвали обвиняемия с техническо средство „Дръг тест 5000“, което отчело положителен резултат за наличие на амфетамин. На Здравко М. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за изследване.

Веднага след това обвиняемият бил транспортиран до болнично заведение, където предоставил проби за изследване. От представените за анализ проби се установило наличие на наркотичното вещество амфетамин.

Амфетаминът е високорисково наркотично вещество, включено в Списък І „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, поставено под контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

По случая било образуваното досъдебно, в хода на което е установено, че обвиняемият е осъждан. Предстои делото срещу него да продължи в съда.