Прессъобщение на Софийска районна прокуратура

3 Септември 2020 г.

Във връзка с извършени на територията на гр. София на 02.09.2020 г. противоправни деяния, под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура до 15,30 часа на днешния ден са образувани 24 бързи производства и едно досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК. По тях със заповед по реда на ЗМВР са задържани общо 40 лица, като три от тях са осъждани.

34 лица са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления от общ характер. От тях за извършени престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, са привлечени 30 лица. Деянията по своето съдържание се отличават с изключителна дързост и включват хвърляне на различни предмети - самоделни взривни устройства, стъклени бутилки, камъни и павета по посока на служители на МВР, неизпълнение на разпореждания и оказване на съпротива срещу полицаи, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред. 

Три лица са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления по чл. 131, ал. 2 т. 4, вр. с чл. 130, ал. 2 от НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК - причиняване на телесна повреда на полицейски служител, като на едно от тях е повдигнато и обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост. 

Едно лице е привлечено освен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, и за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК – отправяне на закани с убийство.

До 15,30 часа днес 24 лица са задържани за срок до 72 часа.  Предстои в следващите дни да бъдат изготвени и внесени искания до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки един от тях. На останалите обвиняеми е определена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ или „подписка“.

Спрямо 14 лица са предприети действия по реда на Указа за борба с дребното хулиганство, като материалите са внесени в СРС. 

Активните действия по разследване продължават под ръководството и надзора на СРП.