Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица във връзка с инцидент, случил се по време на протест пред румънското посолство в гр. София

19 Август 2020 г.

На 18.08.2020 г. Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Г.Г., на 25 години, за престъпления по чл. 216, ал.1 от НК и чл.325, ал. 2 от НК и обвиняемия С.А., на 32 години, за престъпление по чл.325, ал.1 от НК.

Г.Г. е обвинен в това, че на 17.08.2020 г., в гр. София, на кръстовището на бул. „Михай Еминеску“ и бул. „Шипченски проход“, около 21.30 ч. противозаконно е повредил чужда движима вещ - лек автомобил, собственост на Е.М., като счупил чрез удари с ръце предно панорамно стъкло на автомобила, скачайки повредил предния капак на автомобила. На Г.Г. е повдигнато обвинение и за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост – попречил на Е. М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през горепосоченото кръстовище, като блъскал по лекия автомобил, качил се на предния капак и счупил предно панорамно стъкло, отправяйки обидни думи към Е.М., защото не е изразила съгласие с действията на протестиращите, като действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила.

На С.А. е повдигнато обвинение за това, че на 17.08.2020 г. в гр. София, на горепосоченото кръстовище, около 21.30 ч. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, за да попречи на Е.М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през кръстовището, блъскал по лекия автомобил, изкъртил с ръце задна регистрационна табела на автомобила, които действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила

Г.Г. и С.А. са неосъждани. На 18.08.2020 г. с постановления на прокурор при Софийска районна прокуратура двамата обвиняеми са привлечени към наказателна отговорност. Спрямо С.А. е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 500 лева. Г.Г. е задържан за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават под ръководството на Софийска районна прокуратура.