Районна прокуратура – Стара Загора провежда разследване за нанесена с огнестрелно оръжие телесна повреда в гр. Гълъбово

18 Септември 2023 г.

В Районна прокуратура – Стара Загора се ръководи разследване за извършено престъпление по чл.129 ал.2 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс, за това, че на 15.09.2023 г. в гр. Гълъбово, обл. Стара Загора, е причинена на С.А., на 32 г., средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота.

На 15.09.2023 г. в 23,05 ч. в РУ-Гълъбово е получен сигнал на тел 112, че до стената на язовир „Розов кладенец“ в гр. Гълъбово три лица са нападнати от С.А., на 32 г., и е бил произведен изстрел с личното и законно притежавано огнестрелно оръжие на Т.Т., на 57 г. Пристигналият на място полицейски екип констатирал, че С.А. е прострелян в областта на корема. Той е бил транспортиран до болнично заведение, където е извършена оперативна интервенция. С.А. е с фрактура на таза и нараняване на корема.

Незабавно е започнало извършването на действия по разследването - оглед на местопроизшествието и са разпитани 6 свидетели, 5 от тях очевидци на деянието. Свидетелите дават противоречиви свидетелски показания, от които на този етап от разследването не може да се направи несъмнен извод за механизма на извършване на престъплението. Налице са показания за настъпил конфликт и сбиване преди прострелването на пострадалия. Назначени са и три химични експертизи за барутнитие частици по дрехите на пострадалия и от ръцете на С.А. и Т.Т. Балистична експертиза на огнестрелното оръжие и боеприпасите. Техническа експертиза от карта памет на записващо устройство на автомобила. Химически експертизи на кръв за алкохолно съдържание. Три лица са тествани за алкохол и наркотици с технически средства и пробите им са отрицателни. По-късно в днешния ден се очаква да бъдат изготвени заключенията на балистичната и химичните експертизи от натривките за барутни частици.

На 16 и на 17.09. 2023 г. е направен опит да бъде разпитан и пострадалия С.А., но същият е заявил на разследващите органи, че не е в добро здравословно състояние и не може да даде показания на този етап.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на съдебно медицинската експертиза след получаване на допълнителна медицинска документация и специфични изследвания на пострадалия С.А. след извършената оперативна намеса. Да се разпита в процесуалното качеството на свидетел и пострадал С.А. относно всички обстоятелства, свързани с предмета на доказване по делото. Да бъде извършено освидетелстване по отношение пострадалия, като се установи има ли следи върху ръцете от нанесени юмручни удари. С цел установяване наличието на дактилоскопни следи върху предадения с протокол пистолет, да се назначи дактилоскопична експертиза. Да се установят служителите на „Бърза помощ“, които са посетили местопроизшествието. Да се разпитат в качеството на свидетели относно случилото се, каква медицинска помощ са указали и на кого. Да се извърши повторен разпит на част от свидетелите. Да се назначи съдебномедицинска експертиза за установяване на характера на телесната повреда и по отношение на други лица, които твърдят, че са получили наранявания. Ще се изследват доказателствата и за налична неизбежна отбрана.

След събиране на доказателства ще се пристъпи към повдигане на обвинение спрямо виновното лице. Активната работа по случая продължава.