Прокурор Даниел Илиев, говорител на Районна прокуратура-Добрич: Няма сигнали за телефонни измами през последните два месеца в Добрич в резултат на инициативата за срещи с възрастни хора от града и областта

13 Юни 2023 г.

„Радио Добруджа“, в предаването „Тема на седмицата“

9 юни 2023 година

Първо искам да благодаря за поканата! Благодаря, че отразявате тази наша инициатива и, не защото аз участвам в нея или защото това е инициатива на Прокуратурата, а защото е положителна и е инициатива, насочена към превенция на престъпността. Тя е резултат от наша преценка, не е спусната отгоре и беше продиктувана от няколко обстоятелства.

От началото на годината зачестиха отново случаите на телефонни измами в област Добрич, което ни провокира да се срещаме с възрастните граждани и на тези срещи да изясняваме кои са най-често срещаните сценарии на телефонните измами, респективно да ги запознаем и с цялостната обстановка в областта, да им дадем възможност да поставят техните проблеми и, ако можем, ние да им помогнем.

Предразположихте ли ги? Говориха ли на тези срещи?

Да, говориха. Посрещаха ни много топло навсякъде, където бяхме. Ние бяхме подготвили специално брошури, които раздадохме на всички присъстващи. В тях бяха описани най-често срещаните сценарии. Казахме им как да реагират в подобни ситуации, когато получат обаждане от телефонен измамник.

Срещнахте ли се и с такива хора, които са се сблъсквали с този проблем?

Да, навсякъде се срещнахме с такива граждани. Честно казано, всички хора бяха много добре подготвени и бяха запознати със сценариите, но въпреки това нашата инициатива не беше в повече.

Кой е най-често срещаният сценарий, за който говорихте на тези срещи?

Най-често срещаният сценарий е този, в който телефонният измамник се обажда и се представя за служител на полицията, най-често началник на районно управление. Разказва на жертвата, че в момента се наблюдава от телефонни измамници и трябва да окаже съдействие на МВР за залавянето им. Има и сценарии, в които се обажда телефонен измамник, използва т. нар. психологичен ефект, заявявайки, че близък роднина на жертвата е пострадал е тежък инцидент и трябва да бъде дадена сума пари, за да се проведе спешно лечение.

До колкото си спомням имате и статистика за случаите на телефонни измами?

Да, следим статистиката, но в случая е по-важно да кажа, че в резултат на тези срещи и след провеждането им нямаме получен сигнал за телефонна измама за територията на област Добрич. Това е много добър извод, много добър резултат от нашите срещи.

А с учениците какво си говорихте?

С учениците също направихме изключително приятни срещи. В Добрич има много млади и будни хора. За срещите с тях бяхме провокирани от нуждата от разговор за престъпленията, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества най-вече. Това е доста болна тема за съжаление, не само в нашата област, а и в нашето общество. Посетихме няколко учебни заведения, в които разговаряхме на първо място за структурата и работата на Прокуратурата, функциите на прокурор.

Имали сте симулация на процес?

Да, така е, в училище „Христо Смирненски“. Искам да благодаря на директора и на учениците. Бяха се подготвили, бяха с импровизирани тоги на прокурор и на съдия. Разиграхме симулиран процес, за да станат част учениците от него и да видят как се случват нещата в съдебната зала на практика. Разговаряхме за мястото на Прокуратурата в Съдебната власт. Разговаряхме и за шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества, тъй като част от учениците бяха в 11 клас, такива, които сега са придобили свидетелства за управление на МПС или им предстои това. Говорихме си също за разпространението на порнографски материали, хулиганство и престъпленията, свързани с битовата престъпност.

Нарушенията на Закона за движение по пътищата и случаите, които всекидневно отбелязваме бяха предмет на разговори по време на срещата Ви с местните власти?

Точно така. Но акцентът, който беше поставен на тази среща, беше върху престъпленията, извършени в условията на домашно насилие. В такива случаи дори да се реагира адекватно от институциите, тоест незабавно да се започне разследване, да се повдигне обвинение, да се предаде извършителят на съд, е много по-добре и адекватно жертвата да бъде изведена от тази ситуация. И затова поставихме въпроса пред местните власти за създаването на кризисен център, в който да бъдат настанявани такива жертви. Държа да отбележа, че всички се ангажираха много сериозно с темата.

Къде да бъде изграден този кризисен център?

Обединихме се около идеята той да бъде в град Добрич, но тъй като това е свързано със средства за неговото изграждане, на първо време представителите на местната власт се ангажираха да предоставят информация за ведомствени жилища, където пострадалите биха могли да бъдат настанявани. Защото подавайки такава жалба, че са станали обект на домашно насилие, почти във всички случаи има страх у жертвите от възникване на рецидив. Разбирайки насилникът, че срещу него има подадена жалба, би могло неговото поведение да се повтори и да се стигне в крайна сметка и до летален изход. Затова най-добрата реакция, според нас, е извеждането на пострадалата от тази среда, за да се гарантира нейното физическо оцеляване, а работата по разследването и по досъдебното производство така или иначе ще бъде свършена.  

Някакви срокове поставихте ли си?

Не сме поставяли конкретни срокове, тъй като ситуацията в страната е малко усложнена, дори не е гласуван Държавният бюджет, но като най-бърза мярка се обединихме, че може да бъде именно предоставянето на информация за тези ведомствени жилища, които са в добро състояние и в които да могат да се настаняват жертвите незабавно.

Натоварена ли е много Прокуратурата? Имаше период, в който всяка една от жалбите отиваше директно към Прокуратурата, без да минава през МВР. А сега?

Натоварена е, защото всички граждани, търсят съдействие от Прокуратурата и това е правилно. Независимо дали казусът е с наказателноправен характер, или гражданскоправен, или административноправен, всички търсят съдействие от Прокуратурата. Освен това ние имаме много по-широки правомощия от това да наблюдаваме разследвания, да повдигаме обвинения и да предаваме извършители на престъпления на съд. Прокуратурата има правомощия и в търговския процес, има правомощия в гражданския протест, правомощия по Закона за здравето. Твърде често сме сезирани с жалби, в които се иска ние да сезираме съда за откриване на процедура по Закона за здравето, при която лице, страдащо от психично заболяване и проявяващо агресия, да бъде настанено за принудително лечение, тъй като отказва да се лекува доброволно. Така че, категорично имаме доста работа. Но това не ни притеснява. В крайна сметка това е нашата функция и задължение и ние ще продължаваме да си вършим работата по този начин.

Още малко ми се ще да задържим на срещата с местните власти. Самите кметства, кметове подават ли жалби и за какво най-често?

Най-често може да се каже, че подават сигнали за нарушаване на обществения ред. Понеже се върнахте на тази тема, позволете ми да каже, че освен темата с кризисния център, на срещата беше засегнат още един много сериозен проблем и той е свързан с изготвянето на химическите експертизи по делата за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества. Може би Вашите слушатели не са запознати с това, че има апаратура единствено в град Варна и едно вещо лице, което изготвя всички експертизи за нашата област. Това е изключително голям обем работа, защото само за миналата година имаше около 600 досъдебни производства за такива престъпления само за Добрич. За това беше поставен въпросът за закупуването на апаратура и поставянето й тук в града, в болницата, което ще позволи по-бързо и срочно да бъдат изготвени експертизите и да не се изпращат те в друго населено място, за да се губи време. Това ще позволи по-качествено и бързо разследване и респективно по-бързо осъждане на виновните водачи.

Има ли много отказали да се подложат на такава проверка?

Не разполагам с такава статистика към момента, но може да се каже, че половината водачи отказват, а другата половина дават кръвна проба. Но така или иначе по-бързият резултат от подобни изследвания е предпоставка за по-бързото приключване на досъдебното производство и осъждането на дееца, респективно ако има рецидив също ще има ефект за по-бързи мерки и налагане на санкции. А това е по-добра възможност за осъществяване на генералната превенция спрямо нарушителя.

Господин Илиев, няма как да не Ви питам: това, което става по върховете на Прокуратурата, заседанията във ВСС, исканията за оставка на Главния прокурор, отразява ли се на работата на обикновения прокурор, на прокурорите в Добрич?

Аз с интерес следя ситуацията във ВСС и с Главния прокурор. Категорично мога да заявя пред Вас и пред Вашите слушатели, че това което се случва във високите етажи на Прокуратурата по никакъв начин не оказва влияние на работата на прокурорите в Добрич, Ние продължаваме да вършим нашите служебни задължения, спазвайки законите и Конституцията на Република България. Оставаме независими. Абстрахирали сме се от тази ситуация дотолкова, доколкото тя не ни влияе на служебните задължение, защото в крайна сметка нашата работа е изцяло насочена да помагаме на гражданите и ние трябва да положим всички усилия да сме максимално обективни, за да можем добре и качествено да се справим с нея.

И накрая – сътрудничеството с МВР, с Областната администрация на какво ниво е?

Сътрудничеството ни с органите на МВР и въобще с органите на местната власт е много добро. Това ясно личи и от доклада на Окръжна прокуратура – Добрич за 2022 година, той е публичен, достъпен е и всеки може да се запознае с нашите резултати, от който става ясно, че имаме над 98 % осъдителни присъди, което е атестат, че е налице високо професионално отношение между Прокуратурата, МВР и представителите  на местната власт.