Мария Павлова, заместник главен прокурор: Не очаквам убийството на Алексей Петров да отключи война в подземния свят

18 Август 2023 г.

18.08.2023 г.

Ана Михова, в-к "24 часа"

Прокурор Павлова, часове след екзекуцията на  Алексей Петров какво е известно на разследващите органи?   

Преди всичко - съболезнования на близките му. Уверявам ви, че ръководството на прокуратурата ще направи всичко възможно подобен род тежки криминални престъпления да не останат без последици както за извършителите, така и за евентуалните поръчители. Колегите от Софийската градска прокуратура, съвместно с МВР, работят активно по изясняване на мотивите на това показно убийство. Проверяват се абсолютно всички възможни версии. Явно покушението е дълго подготвяно, жертвата е следена, изучавани са навиците ѝ.    

Очаквате ли убийството да предизвика война в подземния свят, отмъщение или някакво разместване на пластове, както коментират анализатори? 

Анализите, които тръгнаха непосредствено след убийството, са и в двете посоки. Едните казват, че може да отключи война, други, че не. Аз нямам такива очаквания. По-скоро - не. Все пак това е трети опит за покушение, за съжаление, вече успешен.  

Алексей Петров чувствал ли се е застрашен през последните седмици?

Нямам такава информация.

Докъде е разследването на убийството на Красимир Каменов - Къро в Южна Африка?

Тук трябва да се позова на обстоятелството, че с оглед длъжността, която заемам, няма как да имам достъп до всяко разследване. Компетентна в случая е Софийската градска прокуратура. 

Поръчковото убийство на бившата барета и бивш сътрудник в ДАНС е поредното тежко криминално престъпление, станало през последните седмици. Преди това бяха убийството на 24-годишния Димитър Малинов в с. Цалапица, двойното убийство в с. Лозен, садистичното убийство в центъра на София. Може ли да се говори за увеличение на тези най-тежки престъпления? 

Никое общество не е застраховано от такъв род тежки престъпления. За съжаление, през последните години в България беше изцяло неглижиран един основен дял от науката. Това е криминологията. Той изследва на какво се дължат престъпленията, какви са факторите и обстоятелствата, които влияят, има ли увеличаване на определени групи престъпност.

Така че отговорът на този въпрос е много комплексен и не може лесно да се даде. Да, за съжаление, последните месеци станаха няколко тежки престъпления. Положителното, доколкото може да говорим за нещо подобно, е, че при повечето от тях са установени извършителите, задържани са и се работи активно по делата. Прокуратурата и цялата държава са безкомпромисни към този род престъпления.

Защо трябваше Чавдар Бояджиев от с. Лозен да убие двама млади - 18-годишно момиче и 26-годишен мъж, за да разбере обвинението, че през април м. г. той е извършил друго умишлено убийство?   

Да, недопустим пропуск, недопустимо подценяване, дали от немарливост, дали от безхаберие, оправдание не може да има, защото просто не е проведено детайлно и задълбочено разследване. И поради това и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на административния ръководител на Софийската районна прокуратура. В случая все още не можем да твърдим, че  разследването по първото престъпление от 2022 г. е било неглижирано, или има някакви други мотиви. То вече е поето от Софийската градска прокуратура.

За първи път обвиняемият за двойното убийство в с. Лозен дава обяснения през август 2023 г., че умишлено е умъртвил момиче през 2022 г. В хода на разследването ще бъдат изяснени абсолютно всички версии.

Само на основата на самопризнания не може да се повдигне обвинение, а още по-малко да бъде постановена присъда. Признанията трябва да бъдат подкрепени и от други доказателства.

Назначена бе комплексна проверка на работата на административния ръководител на Софийската районна прокуратура, както и на наблюдаващия прокурор за последните две години, за да се видят причините. Дали е изолиран случай, или има и други такива дела, които са неглижирани, или поради някаква друга причина по тях не е работено активно, или е работено в посока, която да не достигне до мотивите, до извършителите на определен род престъпления, проверката ще покаже.

Колко време ще продължи?

Проверяващият екип се ръководи от прокурор от Върховната касационна прокуратура. В него влизат прокурори от Софийската апелативна и от СГП. Проверката е обемна и срокът е до 10 септември.

От наблюдаващия прокурор поискано ли е обяснение?

Ще бъде направено в хода на проверката.

По случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора вината на прокуратурата е очевидна. 

Не мисля, че е редно да се използва точно понятието вина. И по този случай има проверка. Знаете, че зам. окръжният прокурор Георги Видев подаде оставка по искане на и. ф. главен прокурор. ВСС го освободи от поста. Миналия петък проверяващият екип приключи работа на място в Стара Загора. В момента резултатите от проверката на наблюдаващия прокурор от районната прокуратура Десислава Първанова, както и на надзорния от окръжната Георги Видев, се обобщават. Предполагам, че в рамките на седмица докладът с констатациите ще бъде изпратен на и.ф. главен прокурор за преценка.

Какво пречи на прокурорите да разпознават лека от средна телесна повреда. Многото наранявания по тялото на момичето не бяха ли достатъчни телесната повреда да бъде квалифицирана с особена жестокост?

Всеки прокурор в рамките на своето вътрешно убеждение решава как да провежда разследването. Нито един магистрат, без значение дали е прокурор, следовател или съдия, не може да е компетентен във всички области, поради което се налага да се ползват вещи лица. 

Когато органът, назначил експертизата, се съмнява в заключението или капацитета на вещото лице, което е предоставило заключението, може да назначи повторна на друго вещо лице. Ако са останали недоизяснени обстоятелства, може да я назначи на същото. Има възможност и да се увеличи броят на експертите.

Може ли да се назначи повторна експертиза в рамките на 72 часа?

Много е трудно, защото освен че периодът е кратък, от години имаме проблем с броя на вещите лица. Те намаляват всяка година и все по-трудно става да се намират експерти. Проблемът не е от вчера. Не оправдавам колегите, но в рамките на 72 часа за първоначалното задържане наистина е трудно, ако са имали някакви съмнения, да назначат и да получат заключение по една повторна или допълнителна експертиза. И това не го казвам само за случая от Стара Загора. Това засяга въобще разследванията в цялата страна, особено в по-малките градове. Проблемът с вещите лица е много голям.

Защо прокуратурата установи, че има отправени закани към момичето, едва когато обществото се надигна срещу освобождаването на Георги Георгиев? 

При този род престъпления освен физическата травма има и психическа. И много често пострадалите първоначално при първите им разпити не съобщават какво точно им се е случило. В случая с Дебора, на която ѝ пожелавам пълно и възможно най-бързо възстановяване, не само от физическите, но и от психическите травми, доколкото имам информация едва след като започнаха протестите, при нейния разпит е постъпила информация, че е имало закани.

Има ли неглижиране на подобни случаи?

Не мисля и не вярвам. Борбата с домашното насилие не може да зависи от дейността само на един орган, прокуратурата например. Тук не трябва да изключваме и престъпленията, свързани с езика на омразата. 

Нещата са прекалено комплексни и тръгват от семейството от най-ранна детска възраст. Изследвания показват, че един агресор, за да стане такъв, е бил жертва в детските си години. За съжаление, в българското общество проблемът с домашното насилие стигна такива нива, които не могат да се преодолеят с наличните средства от институциите. 

Решенията не бива да се търсят само в нормативната уредба, в завишаването на наказанията или в правоохранителните органи. При тези видове престъпления работата на следователите и прокурорите започва едва след извършването им.

Прокурорите и разследващите непрекъснато преминават през различни форми на обучения. Затова не смятам, че колегите са неподготвени или че неглижират случаите. Тъй като наблюдаваме тенденция, че тези престъпления зачестяват, и.ф. главен прокурор в края на юли т.г. издаде заповед към административните ръководители, която да се сведе до всички прокурори, че трябва така да организират работата си, че да се осигури бързо и ефикасно приключване на случаите на агресия.

Съвсем наскоро постигнахме 8 г. ефективно наказание за заливането с киселина на жена в София. Успехът е на първа инстанция, но не е малък, защото е дадена голяма и ефективна присъда.  Надяваме се, че ако има обжалване, горната инстанция няма да я намали.

Повечето упреци не са насочени толкова към прокуратурата, а по-скоро към съда, че се присъждат присъди, които са условни и реално жертвата продължава да има контакт с извършителя, тъй като той е на свобода. И тук спорното е доколко превенцията, която се цели, е постигната и доколко жертвата живее по-спокойно заради това, че всеки ден вижда насилника си например.

Защо хора, които помагат в убийство, се сдобиват с по-леки обвинения? Гневът на жителите на с. Цалапица е най-вече заради по-лекото обвинение на двамата помагачи на обвинения в убийството?   

Разбираме болката и мъката на близките на жертвите, но апелираме да дадат възможност на компетентните органи да си свършат работата, защото уличното правосъдие не е в полза на никого. Работата на съдебната власт е да докаже престъплението в съдебните зали и да се наложат справедливи и ефективни присъди.

В закона е записана разликата между понятията извършител на престъпление и лице, което действа като личен укривател. Ако един човек с личните си действия пряко е взел участие в извършването на престъпление, например убийство, тогава трябва да му се повдигне обвинение за убийство. Ако е съдействал на извършителя само да прикрие следите, тогава говорим за лично укривателство. В случая в с. Цалапица за момента няма доказателства, че двамата обвинени за лично укривателство са участвали пряко в извършването на престъплението. Ако в хода на разследването се съберат доказателства, че са извършили преки действия, които са довели до смъртта на младежа, обвиненията им ще бъдат променени. 

Разбираме страданията, болката от загубата на близките на всяка една от жертвите, но натискът на улицата няма да доведе до качественото разследване, което те искат, и до възмездието, което очакват да получат.

На последното национално съвещание, което проведохме, призовахме колегите да проявяват повече емпатия към близките на жертвите и пострадалите от престъпления. Прекалената рутина води дотам, че в един момент се дърпаш настрани, гледаш просто да си свършиш работата, но това не всеки път е добре, защото хората искат някой да им обърне внимание, да ги чуе.