ОБЯВЯВА за КОНКУРС за заемане на 1 щатна бройка на длъжността „Прокурорски помощник“

ПРОКУРАТУРА  НА  РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СОФИЯ

ОБЯВЯВА КОНКУРС

За заемане на 1 /една/ щатна бройка на длъжността „Прокурорски помощник“, код по НКПД 2619 5014, при условията на чл. 68, ал.1, т.3 от КТ – заместване на работник или служител, отсъстващ от работа

І. На основание чл. 245, ал. 1 от ЗСВ, при условията на чл.68, ал.1, т.3 от КТ - заместване на работник или служител, отсъстващ от работа конкурсът да се проведе с кандидати, които отговарят на следните условия:

Общи изисквания:

Кандидатът да е лице, което:

  1. е само български гражданин;
  2. е навършило пълнолетие;
  3. не е поставено под запрещение;
  4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер;
  5. не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
  6. не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност;
  7. да отговаря на изискванията за несъвместимост по чл. 340а, ал. 2 от ЗСВ.
  8. образование – висше – по специалността „Право“; образователно – квалификационна степен – „Магистър“, издържан теоретико – практичен изпит – придобита юридическа правоспособност;
  9. притежава необходимите професионални и нравствени качества, съответстващи на Кодекса за етично поведение на българските магистрати;
  10. не страда от психическо заболяване.

За заемането на конкурсната длъжност не се изисква трудов стаж и професионален опит.

Допълнителни изисквания:

Кандидатът да е лице, което притежава:

  1. познания по нормативната уредба, регламентираща дейността и компетентността на длъжността, за която се кандидатства;
  2. компютърна грамотност – MS Office /WORD, EXCEL/, Internet;
  3. умения за работа с правно-информационни системи - „АПИС”, „СИЕЛА” и др.;
  4. организираност и експедитивност;
  5. умения за работа в екип и комуникативност;
  6. способност за самостоятелна работа;
  7. инициативност и творчество в работата;
  8. стремеж към успех и самоусъвършенстване.

II.Описание на длъжността:

   Основните задължения на прокурорският помощник са: изготвя проекти на прокурорски актове, изготвя проекти на отговори на писма и сигнали, проучва, анализира и обобщава правната доктрина и съдебната практика по конкретни въпроси, изготвя писмени становища по конкретни въпроси, участва в изготвянето на проекти за вътрешни актове, подпомага прокурорите при изготвяне на справки, становища и писма, носи отговорност за изготвените проекти на документи, които е съставил, има задължения и носи отговорност за спазване законодателството на Република България, всички вътрешни правила, правилници и заповеди, касаещи дейността на ПРБ, в зависимост от разпределението прокурорския помощник изпълнява и други задачи, възложени му от административния ръководител – окръжен прокурор, заместник окръжните прокурори и другите прокурори в ОП София.

   Допълнителните задължения на прокурорския помощник са: при изпълнение на служебните задължения и  в обществения живот, трябва да има поведение, което да не уронва престижа на съдебната власт, има задължение да спазва конфиденциалност по отнощение на базите данни, до които има достъп, в т.ч. лични данни, както и да не разгласява данни и информация, станали известни при и по повод изпълнение на служебните задължения, при забелязване на административни пропуски и нарушения, които създават предпоставки за корупция, измами или нередности незабавно да уведоми административния ръководител, длъжен е да спазва задълженията си добросъвестно и точно съобразно длъжностната харектеристика и Етичния кодекс, работи извън установеното работно време при служебна необходимост, политишчески е неутрален при изпълнение на служебните си задължения.

III. Начин на провеждане на конкурса:

Конкурсът се провежда по документи и чрез събеседване, както следва:

   Разглеждане на постъпилите заявления и допускане до конкурс на кандидатите, които напълно отговарят на изискванията, посочени в обявата. Решението на Комисията, относно допускането до конкурса се оформя в протокол и списъци на допуснатите и недопуснатите кандидати. Недопуснатите кандидати се уведомяват писмено, като се посочват основанията за недопускането им. Списъците се подписват от членовете на комисията и не по-късно от 7 дни след изтичане на срока за подаване на заявленията за участие в конкурса се поставят на общодостъпно място: на входната врата на сградата на Окръжна прокуратура София   в гр. София, ул. „Съборна” № 7, както и на сайта на ОП София – http://www.prb.bg/opsofia/bg/. В списъка на допуснатите кандидати се посочва датата на провеждане на конкурса, която не може да бъде по-рано от 14 дни от изнасянето на списъка, началният час и мястото за провеждане на конкурса.

   Начин за оценяване:

   Допуснатите до участие в конкурса кандидати се оценяват по следните показатели: познаване на нормативната уредба, регламентираща дейността – НК, НПК, АПК, ГПК, ЗОП и др.; познаване на Закона за съдебната власт, Кодекса за етично поведение на българските магистрати, Етичния кодекс на съдебните служители и Правилника за администрацията на Прокуратура на Република България; професионална мотивация за работа в ОП София.

   Резултатите се оформят след попълване на таблица за оценяване от всеки член на комисията по шестобалната система, като крайната оценка  е средноаритметичен резултат от поставените оценки от всеки член на конкурсната комисия. Класират се само тези кандидати, които са получили крайна оценка  най-малко  4,50. Конкурс се провежда и когато допуснатият кандидат е само един.

IV. Необходими документи за участие в конкурса:

Кандидатите подават лично или чрез пълномощник писмено заявление за участие в конкурса в 30-дневен срок, считано от деня, следващ датата на публикуване на обявлението.

Към заявлението се прилагат:

  1. Декларация от кандидата по чл. 95, ал. 2, т. 1 ПАПРБ, във вр. с чл. 245 и чл. 340а, ал. 1 от ЗСВ /получава се от деловодството/;
  2. Заверени копия на документи за придобита образователно-квалификационна степен „Магистър“ по специалността „Право“, юридическа правоспособност.
  3. Заверени копия на документи, удостоверяващи трудов стаж и професионален опит /при наличието на такива/;
  4. Медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване;
  5. Медицинско свидетелство за работа;
  6. Автобиография;
  7. Други документи по преценка на кандидата.

   От кандидатите не се изисква представянето на свидетелство за съдимост, същото ще бъде получено служебно по електронен път от Министерство на правосъдието. При неиздаване на електронно свидетелство за съдимост от Министерство на правосъдието, от кандидатите ще бъде изискано да представят такова, издадено по общоустановения ред.

   Декларация по чл. 92, ал. 1 от ПАПРБ, във връзка с чл. 340а, ал. 2 от ЗСВ се попълва от лицата, избрани в конкурсната процедура.

   Всички кандидати могат да се запознаят с характеристиката за длъжността в Окръжна прокуратура София, ул. „Съборна“ № 7, кабинет 501,

Място на подаване на документите:

Служба „Регистратура и деловодство“ в Окръжна прокуратура София, намираща се в гр. София, ул. „Съборна“ № 7, ет. 5, каб. 501

V.Място за обявяване на списъците или други съобщения:

Определям общодостъпно място, на което да се обявяват списъците и съобщенията, във връзка с конкурса: на интернет страницата на ОП София www.prb.bg/opsofia/bg/ и на общодостъпно място-входната врата на ОП София, ул.„Съборна“ №7.