К.Т. от гр. Сандански отново бе приведен в ареста...

22 Октомври 2010 г.

Днес 22.10.2010 г. обвиняемият К.Т. от гр. Сандански отново бе приведен в ареста, за да изтърпява определената спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Днес 22.10.2010 г. обвиняемият К.Т. от гр. Сандански отново бе приведен в ареста, за да изтърпява определената спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража”.

К. Т. беше привлечен към наказателна отговорност за престъпления по чл.157 ал.2, вр. ал.1 НК;чл. 131 ал.1 т.4 и 5, вр. чл.128 НК и по чл. 144 ал. 3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 НК, от които е пострадало и малолетното дете на обвиняемия, А. Т., Окръжна прокуратура - гр. Благоевград уведомява, че:

С постановление от 21.10.2010 г. на Окръжна прокуратура гр. Благоевград е отменено постановление от 13.10.2010 г. на Районна прокуратура гр.Сандански, с което е изменена мярката за неотклонение на обвиняемия К.Т. от „Задържане под стража” в „Подписка”.

Постановлението е отменено след извършена служебна проверка за неговата законосъобразност, по реда на инстанционния контрол от по-горестоящия прокурор /чл.46 ал.3 НПК/, като основанията за това са следните:

Мярката за неотклонение „Задържане под стража” е взета спрямо обвиняемия К.Т., след като компетентният съд е преценил, че е налице обосновано предположение, че обвиняемия е извършил престъпленията, в които е обвинен и този извод се подкрепя от събраните гласни и писмени доказателства. Съдът е приел и наличието на реална опасност Т. да извърши друго престъпление – с оглед високата степен на обществена опасност на деянията и на дееца (предвид съдебното му минало, характеристиката на личността му, изведена от свидетелските показания и заключенията на съдебно-психиатричните-психологични експертизи). Тези изводи на съда не са променени и към 20.07.2010 г. когато е последното произнасяне на въззивната инстанция – Окръжен съд Благоевград.

Произнасянето на наблюдаващия прокурор по мярката за неотклонение на обвиняемия е било мотивирано единствено от факта на изготвената колективна съдебно - медицинска експертиза на Александър Т..

Съгласно заключението й, описаните изменения в коремната кухина, таза и в областта около ануса на детето, са от болестно естество и може да се допусне, че Александър Т. страда от автоимунно заболяване – болест на Крон.

При обсъждането на това заключение, в постановлението за изменение на мярката за неотклонение наблюдаващият прокурор е приел, че е отпаднала опасността обвиняемият да се укрие, а вероятността да извърши друго престъпление не е с такава степен на интензивност, че да мотивира продължаване на задържането му под стража.

Въззивнтата инстанция – Окръжна прокуратура гр. Благоевград счита, че този извод е необоснован и не кореспондира с останалите доказателства по делото, защото:

В самата експертиза липсва категоричност – направен е неколкократно извод, че може да се допусне и има вероятност Александър Т. да страда от автоимунно заболяване – болест на Крон.

При тази вероятност и неубедителност в цитираното експертно заключение, наблюдаващия прокурор е избързал с изводите си за отпаднала опасност обвиняемия да се укрие или да извърши друго престъпление. Самото заключение, по никакъв начин не третира тези въпроси и при необосноваността му и противоречието с останалите експертни заключения, е следвало преди произнасянето на прокурора по мярката за неотклонение, да се назначи повторна съдебно-медицинска експертиза. Указания за назначаването й са дадени на 20.10.2010 г.

Основание за отмяна на постановлението на Районна прокуратура гр.Сандански е и факта, че при обсъждането от прокурора на наличието на опасност обв.Т. да се укрие или да извърши друго престъпление, са игнорирани доказателствата по досъдебното производство за агресивното му поведение спрямо множество свидетели по делото /което е обусловило и ново обвинение срещу него, за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК/.

Свидетелските показания по досъдебното производство, наред с личностните особености, изведени от съдебно-психиатричните експертизи на обв. Т., в никакъв случай не обосноват извода, че е отпаднала опасността той да извърши друго престъпление, ако му се наложи по-лека мярка за неотклонение от “Задържане под стража”.

Поради това, постановлението на Районна прокуратура гр. Сандански, с което е изменена мярката за неотклонение на обв. К.Т. от “Задържане под стража”, в “Подписка”, е отменено.

При отмяната на прокурорския акт за изменение на мярката за неотклонение на обв. Т., остава в сила акта на съда, с който по отношение на него е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”.