Окръжна прокуратура – Благоевград привлече в качеството на обвиняем 18-годишен младеж за пласиране на наркотици в с. Дебрен

29 Април 2024 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за държане на наркотични вещества с цел разпространение, както и за наркоразпространение - престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4 и пр. 5, чл. 20, ал. 2, вр ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Установено е, че в периода 27.03.2024 г. - 23.04.2024 г. в къща в с. Дебрен, област Благоевград и във вилно място в местността Кориловото на същото населено място били разпространени наркотични вещества - амфетамин и коноп /марихуана/. Дрогата била продадена на две лица за обща сума около 510 лева.

Самоличността на извършителя е установена – 18-годишният Д.Г.

По делото са събрани доказателства, че той държал с цел разпространение наркотичните вещества от същия вид на две места. Стойността им възлиза на 2 254 лева.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград Д.Г. е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него престъпно деяние, което е тежко по смисъла на Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода” от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Въпреки искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Д.Г. съдът е определил „домашен арест“ за него, поради здравословни причини.

Разследването по делото продължава.