Обвинение и задържане за срок до 72 часа за 24-годишен мъж, седнал зад волана след употреба на наркотици, използвал чужди регистрационни табели и оказал съпротива на органите на реда

2 Април 2024 г.

Районна прокуратура – Добрич привлече към наказателна отговорност 24-годишен мъж от варненско село, седнал зад волана на автомобила си след употреба на наркотични вещества, използвал регистрационни табели, издадени за друго МПС, оказал съпротива на полицейски служители при опит да бъде проверен и извършил хулигански действия при управление на МПС. Той ще остане в ареста за срок до 72 часа с цел да се яви пред съда в областния град за определяне на мярка за неотклонение. Наблюдаващият прокурор ще настоява да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

При обход на територия през нощта на 1 срещу 2 април, полицейски екип на ОД на МВР – Добрич забелязва автомобил с неизправни светлини, който се движи по улица в града. Подадени са светлинен и звуков сигнал за спиране за проверка, но водачът на автомобила не се съобразява и продължава движението си. Напуска пределите на Добрич и се отправя към близките села, като се движи с много висока скорост. Втори патрул прави опит да спре колата, но водачът й отново не се съобразява с полицейското разпореждане и продължава с висока скорост да се опитва да избяга.

До задържането му се стига след като мъжът самокатастрофира при опит рязко да навлезе в крайпътна територия поради движение с несъобразена скорост. При извършените от полицейските органи проверки е установена неговата самоличност – Д.Р. на 24 г. от село в община Вълчи дол, област Варна. Тестовете за алкохол и наркотични вещества показали, че той е седнал зад волана след като е употребил метамфетамин. Освен това регистрационните табели, поставени на управлявания от него автомобил, били издадени за друго МПС.

Мъжът е задържан. Той е привлечен към наказателна отговорност за четири престъпления. Предстои в съда да бъде внесено искането за задържането му под стража. Лекият автомобил, който Д.Р. е управлявал, е иззет от органите на реда и към момента вече е извън движение.