Прокурори от Районната прокуратура проведоха срещи с ученици от Варна и региона в рамките на третия етап от образователната програма на прокуратурата за учебна 2023 – 2024 година

29 Април 2024 г.

През месеците март и април общо 15 прокурори от Районна прокуратура – Варна и териториалните й отделения в град Девня и в град Провадия проведоха срещи с ученици от 12 училища в областта.

Прокурорите Ивелина Паскова, Милена Кирова – Стоянова, Жаклин Кехецикян, Петко Попов, Калоян Кръстев, Стамен Стаматов и Пламен Хараламбиев разговаряха с младежи от Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов", Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“, Професионалната техническа гимназия, Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, СУ „Неофит Бозвели“ и ЧСУ „Мечтатели“. Засегнати бяха темите за малолетните и непълнолетните, станали жертви на престъпление или извършили такива; за домашното насилие, за органи, които могат да окажат подкрепа и защита на всяко дете при случай на такова насилие, както и за възможностите, който предоставя т.нар. Синя стая. Освен това бяха обсъдени различните прояви на агресия в училищата, хулиганските прояви и последиците от тях, наказателната отговорност на непълнолетните и възможните възпитателни мерки за деца при противообществени прояви. Учениците се запознаха и с различните аспекти на пътно транспортните престъпления и нарушения.

Прокурорите Татяна Борисова, Тихомир Тихов и Петьо Петков от Териториалното отделение в град Провадия посетиха ПГХРТ „Цар Симеон Велики“ и ПГСС „Земя“, както и Обединено училище „Христо Ботев“ в село Цонево. Колегите им от град Девня - Бранимира Стоянова, Жасмина Колева и Йоланда Янева, проведоха срещи с децата от Обединено училище „Васил Левски“ в село Михалич, ПГСС „Свети Георги Победоносец“ в град Суворово и ПГЗГС в село Стефан Караджа.

Възпитаниците на учебните заведения се запознаха със структурата на съдебната система и мястото на прокуратурата в нея, със същността на професията „прокурор“, с отговорностите и задълженията на прокурорите. Освен това разговаряха със своите лектори за проблемите с наркотичните вещества и последиците, до които водят престъпленията, свързани с тях. Проявата на агресия в училище и не само, била тя вербална или физическа, единодушно беше определена като неприемлива, както от прокурорите, така и от техните своеобразни домакини. Някои от класовете проявиха интерес към кибер престъпленията и се включиха активно в разискването на въпроси, свързани с компютърните престъпления.

С тези срещи бе реализиран последният трети етап от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2023 – 2024 година. За учениците от град Варна това бяха третите срещи с прокурори в рамките на няколко месеца. Те имаха възможност да се срещнат с представители на трите нива на прокуратурата – апелативно, окръжно и районно. Получиха представа за правомощията на всяка една от трите структури и успяха да се запознаят с някои от важните теми, свързани с работата на прокурорите. По-подробното опознаване на структурата на Съдебната система в Република България и на действащия Наказателен кодекс им даде възможност да формират едно по-високо ниво на правна грамотност и култура.

От своя страна прокурорите от Апелативната, Окръжната и Районната прокуратури във Варна опитаха да провокират у младежите чувството на отговорност към собствените им избори и действия. Те ги поощриха да бъдат обществено активни граждани и да не проявяват никаква толерантност към противообществените прояви. В срещите си с подрастващите магистратите бяха водени от убеждението, че важна част от противодействието на престъпността е превенцията и създаването на условия да не се допускат предпоставки за извършване на престъпления.