Уважен е протестът на Окръжната прокуратура в Добрич срещу изменена в по-лека мярка за неотклонение на обвиняем за грабеж с причинена средна телесна повреда

9 Януари 2018 г.

18-годишният Стивън Ст. от село Росица, община Генерал Тошево, ще продължи да пребивава в ареста, след като с определение на Апелативния съд във Варна е било отменено определението на Добричкия окръжен съд, изменил мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“. Това се случи след протест на Окръжната прокуратура в Добрич, който е бил уважен от въззивната инстанция.

Стивън Ст. е разследван за грабеж с причинена средна телесна повреда. За извършеното престъпление бил привлечен като обвиняем и задържан под стража на 15 август 2017 г. , след като пребил свой съселянин заради стари конфликти помежду им, като го ограбил. Престъплението 18-годишният младеж е извършил  след употреба на алкохол.

В края на миналата година Стивън обжалвал определената му най-тежка мярка за процесуална принуда. Последвал протест на прокуратурата, който днес е бил уважен от състав на Апелативния съд във Варна. Според въззивната инстанция има данни за завишената обществена опасност на обвиняемия, осъден на пробация през миналата година. В срока на това наказание той е извършил грабежа с причиняване на средната телесна повреда. Освен това срещу него се води и висящо производство за друго престъпление.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което се отменя определението на първата съдебна инстанция, не подлежи на обжалване.