38-годишен мъж, обвинен за отправена закана за убийство и нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, бе предаден на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна

1 Април 2024 г.

Районна прокуратура - Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж, обвиняем за това, че отправил закана за живота на жена, с която преди време съжителствал, при условията на домашно насилие и нарушил заповед за защита от домашно насилие на същата, издадена от Районния съд през октомври 2022 година. Л.Д. ще бъде съден за две престъпления - по чл. 144, ал. 3, т. 1, във връзка с ал. 1 от НК и по чл. 296, ал. 1 от НК.

Той и пострадалата имали връзка и заживели заедно през 2018 година. Скоро след това мъжът започнал да упражнява физическо и психическо насилие спрямо жената и тя решила да сложи край на отношенията им. Въпреки че известно време продължили да общуват, в края на октомври 2022 година потърпевшата подала молба до Районен съд – Варна за защита от домашно насилие и била издадена заповед със срок от 12 месеца, според която Л.Д. нямал право да приближава жената, дома и работното й място на по-малко от 100 метра.

В началото на октомври 2023 година, в нарушение на тази заповед, обвиняемият отишъл до работното място на пострадалата и искал да разговаря с нея. Тя не се съгласила, което ядосало мъжа и той започнал да я отправя към нея обвинения и обиди. Заканил се, че ще я убие. След като работното време приключило, тя си тръгнала, като била последвана от Л.Д. Той отново поискал да говори с нея, но тя отново отказала. Последвали нови заплахи, след което потърпевшата подала сигнал на ЕЕН112. По случая било образувано досъдебно производство.

Обвиняемият е известен на органите на реда и прокуратурата и е осъждан, като до 2019 година е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“. Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок до шест години за отправената закана за убийство, а за нарушената заповед за защита от домашно насилие може да бъде осъден с „лишаване от свобода“ до три години или с глоба до пет хиляди лева.