Бързото производство продължава да е най–ефективната форма за реализиране на наказателната отговорност според отчета на Окръжна прокуратура – Търговище за 2023 година

18 Март 2024 г.

На 18 март 2024 година административният ръководител на Окръжна прокуратура – Търговище окръжен прокурор Диляна Стоянова бе домакин на отчетно събрание. Тя даде отчет да дейността на структурата през изминалата година и направи анализ на очерталите се тенденции. Гости на събранието бяха Атанас Ценов – прокурор от ВП, прокурор Пламен Костадинов от Апелативна прокуратура - Варна, административният ръководител на Районна прокуратура – Търговище – районен прокурор Мила Стайкова, председателят на Окръжния съд в града Татяна Даскалова, председателят на Административния съд Анета Петрова и директорът на ОД на МВР – Търговище – старши комисар Светлин Петев.

През 2023 година прокурорите от региона на Окръжна прокуратура - Търговище са работили по общо 2364 преписки по следствения надзор, като за 2022 година те са били 2025. От общо наблюдаваните преписки 2166 или 91,6% са новообразувани. През отчетния период са решени 2242, които представляват 94,8% от общо наблюдаваните. За сравнение за предходния отчетен период те са били 93,4%. Всички те са решени в срок до 1 месец, няма преписки, решени в срок над 1 месец през 2023 година. От тези данни може да се направи извода, че за изминалата година не съществува проблем относно срочността на решаване на преписките в съдебния регион.

За 2023 година новообразуваните досъдебни производства са 1243 или 58% от общо наблюдаваните, при съответно 1104 за 2022 година. Както и през предходната година, водещи са общоопасните престъпления, на второ място са престъпленията против собствеността, а на трето място са престъпленията против личността. 

Наблюдаваните бързи производства през отчетния период са общо 362 или 21% от фактически разследваните. Година по-рано те са били общо 316 или 20,7 % от фактически разследваните. Това показва, че бързото производство продължава да се използва активно като форма на разследване от магистратите от Районната и Окръжната прокуратури в Търговище и остава най–ефективната форма за реализиране на наказателната отговорност.

През изминалата година са решени общо 1689 досъдебни производства, които представляват 78,3% от общо наблюдаваните. Наблюдава се леко увеличение в съотношението на решените спрямо наблюдаваните дела в сравнение с предходната година. През отчетния период в законов срок са били решени 1684 досъдебни производства в законния срок и 5 са решени в срок удължен от административния ръководител. 

През отчетната 2023 година в съдилищата са внесени 538 дела (37 от тях са наблюдавани от Окръжна прокуратура - Търговище и 501 – от Районна прокуратура - Търговище), което е 32% от общо решените, при съответно 460 за 2022 година или 34%. Внесените в съда обвинителни актове са общо 137, споразуменията са 339 и 73 са предложенията за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

Спрямо предходните периоди не се наблюдава разлика в съотношението между наблюдаваните и внесените прокурорски актове в съда (2023г. – 25,4%, 2022г. - 26% и 2021 г. - 26%). В Окръжната прокуратура се отчита увеличение с 37% на внесените в съда актове спрямо 2022 година. В Районната прокуратура също се отчита увеличение с 16%  на внесените актове в съда. Общият брой предадени на съд лица е 581.

През 2023 година съдилищата в регион Търговище са образували 558 дела по внесени прокурорски актове. Общият брой на получени за изпълнение присъди е 324, което е с близо 60 присъди повече от предходната година, когато получените за изпълнение съдебни актове с наложени наказания са били общо 266.

Прокурор Стоянова изнесе статистически данни за досъдебните производства, образувани за някои категории тежки престъпления и такива от значим обществен интерес. През 2023 година в Окръжна прокуратура – Търговище са наблюдавани общо 7 дела за организирана престъпност, 33 дела за корупционни престъпления и 19 дела за данъчни престъпления. Водени са 6 дела, свързани с изпиране на пари, и 6 дела за престъпления с предмет имущество или средства от фондове, принадлежащи на ЕС или предоставени от ЕС на Р България.

През изминалата година наблюдаваните досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотични вещества са 76. През 2022 година те са били 60, като се отчита увеличение с 27%. 15 от тях или 20% са за придобиване и държане на наркотици с цел разпространение. 

В края на отчетното събрание бяха посочени основните приоритети на Окръжна прокуратура – Търговище за 2024 година. Важна цел е да продължават действията и организационните мерки по активно взаимодействие с МВР, ДАНС и контролните органи на регионално ниво и местни държавни органи с цел активизирането на дейността за разкриване и ефективно противодействие на злоупотреби с фондове и имущество на ЕС, корупционни схеми, данъчни престъпления, и други такива, ощетяващи държавния бюджет. Сред приоритетите за настоящата година е запазване качеството на работа по дела спрямо лица с две и повече висящи наказателни производства чрез осигуряване на бърза ликвидност на досъдебните производства от тази категория. Ръководството на прокуратурата ще продължи да следи за подобряване срочността на разследването и увеличаване на относителния дял на приключилите и решени досъдебни производства чрез упражняване от прокурорите на пълноценно ръководство и надзор по всяко от делата, даване на точни и ясни указания, изискване на периодични доклади и изготвяне на планове за разследване по дела с фактическа и правна сложност.

Окръжен прокурор Диляна Стоянова подчерта, че от изключително значение е  предвидимостта в дейността на магистратите, основана на точно и еднакво прилагане на закона и общи стандарти в работата, ненарушаващи вътрешното им убеждение.