Христо Динев: Не бива да се сменят прокурори по знакови дела

27 Януари 2014 г.

Интервю на градския прокурор Христо Динев пред в. "24 часа"

Не може за 3 г. по едно разследване да работят петима
Ана Михова

- Г-н Динев, вие сте градски прокурор на София едва от няколко дни, но седмицата, в която встъпихте в длъжност, бе наситена откъм събития за Софийската градска прокуратура (СГП) - докладът на Еврокомисията, връщането на делото за бюлетините в Костинброд. Какво е становището ви по тях?
- По отношение делото за бюлетините мотивите на съда в случая не бяха особено състоятелни, да не кажа и нещо по-силно.
Имаме държавен служител, който не си е изпълнил задълженията, с което е причинил облага другиму. Четох интерпретации, че всъщност надпечатътна бюлетините е от полза за фирмата.
Не надпечатът, а липсата на контрол за изготвяне, съхранение и транспортиране е от полза за фирмата. И отговорност на длъжностното лице е да осъществи контрола върху този процес, защото като възложител на поръчката пряко той е отговорен за безпроблемното протичане на изборния процес в технологичната му част.
По отношение на доклада на ЕК - СГП е натоварена с очаквания за дела срещу организираната престъпност и корупцията. Докладът е обективен и похвален за държавното обвинение, но за 1 г. -когато е следващият мониторинг - ще трябва да защитим гласуваното ни доверие.

- Стана ясно, че съпругата ви е била съветник на депутата от ДПС Четин Казак. Това има ли общо с назначението ви?
- Съпругата ми е била нещатен съветник на народния представител г-н Казак в предишния парламент. Това, че тя е работила там, няма никакво отношение към кариерата ми на магистрат. Подобни спекулации, освен неверни, са и оскърбителни. В момента съпру-т гата ми не работи в държавни институции.

- Досега бяхте районен прокурор на София, какво от опита си ще пренесете в СГП?
- Като районен прокурор познавам повечето си колеги и от СГП и ще се стремя да запазя добрите отношения и атмосфера. Работата ни е трудна, отговорна и е нужен сплотен екип. Една от основните ми задачи ще е да има повече публичност в дейността на СГП, особено предвид, че тя води делата срещу хора с имунитет.

- Разследването срещу Х. Б. за пране на пари е едно от най-коментираните. Кога очаквате отговор на съдебните поръчки от Швейцария и Македония за банковите му сметки?
- Както при всички поръчки за правна помощ, така и в този случай разчитаме данните да ни бъдат предоставени, но кога - зависи изцяло от колегите ни в тези страни. А и конфиденциалността при този процес е важна, защото се отнася до междудържавни отношения.

- Съдебна поръчка има и по делото за незаконното подслушване. Има ли срок, в който да отговори Великобритания?
- Не. Очакваме експертите, които са наясно с т.нар. кетчъри да успеят да възстановят повредената техника и файловете от нейния харддиск.

- В момента СГП разследва 4-ма депутати. Двама от тях - Цветан Цветанов и Сергей Станишев, вече са и подсъдими. Ще искате ли имунитетите и на други народни представители?
- Прокуратурата не може да предвижда. Когато има събрани доказателства, се повдига обвинение. Всякакви спекулации с бъдещи неслучили се обвинения не звучат сериозно, създават и излишно обществено или политическо напрежение.

- СГП успя да внесе в съда за кратко обвинителни актове по няколко дела - срещу С. Б. А., срещу Ц. Ц. Ще продължи ли тенденцията разследванията да не се мотаят с години?
- До няколко дни ще внесем в съда и делото срещу Ц. Ц. за присвояване. Моята цел е да не се забавят разследвания по субективни причини. Тези, за които има обективни пречки да продължат, следва да се обясняват ясно на обществото, за да не остават съмнения, че се бавят по причини, нямащи нищо общо с правото.
В много от случаите разследванията зависят от съдебни поръчки, експертизи, вещи лица, преводачи, тълковници - това е невидимата част от процеса, която често е ключова за крайния резултат. За делата, които посочвате, бяха събрани бързо и качествено доказателства. Силно се надявам разследващите да действат така експедитивно и във всички случаи, с които се заемат.

- Прокурорите достатъчно активни ли са при разследването?
- Все още в недостатъчна степен се осъществява реалното ръководство от наблюдаващия прокурор към разследващия полицай. Иска ми се при всяко тежко престъпление на място, заедно с МВР, да има и прокурор, който да наблюдава и ръководи първоначалните следствени действия. Следващата активност на прокурора е свързана сизготвянето на обвинителния акт и защитата му пред съда.

- Защо по знакови дела обвинението претърпява крах?
- Наказателният процес е състезание, при което последната дума има съдът. При делата с висок обществен интерес смятам за недопустимо да се сменят прокурори, защото обикновено те са с голяма фактическа и правна сложност. Отделно от това е и общественият натиск по тях да има осъдителни присъди. Стремежът ми е един прокурор да ги води от начало до край така, че да не се налага допълнително включване на колеги, които тепърва да се запознават с томове документи и да формират вътрешното си убеждение.

- Предишният титуляр Николай Кокинов се раздели с поста заради неформална среща с бившия премиер и бившия земеделски министър. Вие ще отказвате ли срещи с хора на властови позиции?
- Никога не отказвам срещи с хора, без значение от постовете им. Възнамерявам дори да използвам активно и приемния час за граждани. Такива срещи обаче следва да се провеждат в работния ми кабинет в СГП. Понякога политиците дават сигнали, които съдържат данни за престъпления - в този аспект не мога да кажа, че няма да се виждам и с хора на подобни позиции. Това, което никой не бива да очаква от мен, е, да давам правни консултации по дела или да обсъждам с външни лица хода на досъдебно производство.

- Одобрявате ли практиката с командироването на прокурори? Само преди ден стана известно, че досегашният зам. градски прокурор Роман Василев отива в апелативната спецпрокуратура.
- Командироването на прокурори следва да се случва по изключение, а не като практика. То трябва да е съобразено с техните професионални качества и желание за работа. Текучеството е вредно за работата по дела. Не смятам за нормално за 3 г. например по едно дело да са работили 5-има прокурори. По отношение на г-н Василев, който нееднократно е изявявал желание за развитие в кариерата, включително и в академичен план, смятам, че преместването му ще му даде възможност най-пълноценно да приложи потенциала си и да помага на колегите.

- Имате 6-има заместници, ще останат ли, или ще настъпят промени?
- Ще избера екип от заместници, които ще представя на главния прокурор, а той от своя страна ще ги внесе във ВСС. Екипът ми ще бъде нов, съставен от прокурори в СГП, в чиито професионални и лични качества безусловно вярвам.