Националната следствена служба отвори врати за ученици по случай 145 години от приемането на Търновската конституция

16 Април 2024 г.

Днес, 16.04.2024 г., по случай 145 години от приемането на Търновската конституция и в деня на професионалния празник на юристите, Националната следствена служба (НСлС) отвори врати за ученици от 93 СУ „Александър Теодоров-Балан“ с преподаване на криминология и криминалистика.

В Деня на отворените врати гимназистите бяха посрещнати от Мариан Маринов, следовател и говорител на НСлС, следователя Николай Юруков и Ваня Оприкова – главен експерт-криминалист. 

На учениците бе представена институцията, работата на следователите и криминалистите, способите за събиране на доказателства и провежданите конкретни  действия от тях в хода на разследването.

Показан бе видеоматериал с автентични архивни кадри от знакови дела с особена фактическа и правна сложност, разследвани през годините от НСлС. Следователите споделиха и своя опит от разследването на обществено значими случаи.

Участниците в Деня на отворените врати в НСлС разгледаха криминалистичните лаборатории, мобилен център за разследване, оборудван със съвременна криминалистична техника, и бяха разведени в специално оборудваните помещения за разпити, за извършване на разпознаване и за криминалистическа регистрация.