Над 30 ученици от Търговска гимназия-Бургас посетиха инициативата „Ден на отворени врати“ на Окръжна прокуратура-Бургас

29 Април 2024 г.

Над 30 ученици от бургаската търговска гимназия гостуваха на Окръжна прокуратура-Бургас, за да вземат участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“. Учениците бяха посрещнати от говорителя на прокуратурата Христо Колев. Той въведе гостите в интерактивна съдебна зала, в която има възможност да се провеждат онлайн разпити на задържани в ареста лица. Прокурор Колев разясни конкретните позиции на всяка от страните в съдебната зала и ролята на всяка от тях в съдебния процес.

След посещението в съдебната зала учениците се отправиха към кабинета на окръжния прокурор Георги Чинев, който им разясни какъв е териториалният обхват на Окръжна прокуратура-Бургас и кои досъдебни производства тя е компетентна да ръководи. Той им разказа и за някои от най-сложните дела в своята почти 25-годишна кариера. Учениците, които са в единадесети клас, проявиха сериозен интерес относно различните експертизи, които се възлагат на вещите лица, за да се спомогне доказването на обвинителната теза. Зададоха въпроси и за предвидената в закона наказуемост за престъпленията, свързани с наркотични вещества, пътнотранспортните произшествия със загинали лица, убийства и данъчните престъпления.

Учениците разгледаха и мобилната лаборатория на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура-Бургас, която се използва при огледи на тежки престъпления. Беше им показано как се изземват следи от местопроизшествие и как се вземат отпечатъци.