Наложени са наказания на участници в телефонна измама на жена в гр. Враца

12 Април 2024 г.

С наложени наказания приключи дело на Районна прокуратура-Враца за извършено престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК – възбуждане и поддържане у някого заблуждение и причиняване на имотна вреда.

На 05.03.2024 в гр. Враца обвиняемите Т.Г. и Х.Х. умишлено улеснили извършване на измама спрямо жителка на града. Посредством проведени телефонни разговори жената била въведена в заблуждение от неустановения по делото извършител. Било й заявено, че следва да съдейства на полицията „за залавяне на телефонни измаминици” чрез даване на пари и обещано оказване на помощ за вземането и превозването им.

В резултат на престъплението на пострадалата от измамата била причинена имотна вреда в размер на 3 415 лева, 920 евро и 20 грама златни накити на стойност 2042,80 лева.

В хода на разследването е била установена виновността на Т.Г. и Х.Х.

Те са се признали за виновни за престъпление, извършено от тях с цел имотна облага. С определение на съда на двамата са наложени наказания по 1 година и 4 месеца „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок.