Александър Налбантов: Имотните измамници изпреварват закона

24 Септември 2008 г.

Александър Налбантов: Имотните измамници изпреварват закона. Образувахме 30 дела за откраднати средства от САПАРД, твърди шефът на Софийската районна прокуратура

Александър Налбантов: Имотните измамници изпреварват закона

Образувахме 30 дела за откраднати средства от САПАРД, твърди шефът на Софийската районна прокуратура

Фани Чоджумова

 

- Прокурор Налбантов, какви мерки взима СРП за подобряване на работата си след критичния доклад на Европейската комисия за състоянието на българската съдебна система?

- Ще отбележа, че СРП не е чакала констатациите в доклада на ЕК, за да търси способи и да ги прилага за подобряване ефективността на работата на прокурорите, тъй като много добре осъзнаваме, че сме далеч от очакванията на обществото по отношение на работата ни. Това е постоянен, ежедневен процес. Ето например в СРП много преди доклада на ЕК, бе въведен функционалният принцип на организация на работата, който се прилага в почти всички модерни европейски държави. Той цели, а вече мога да кажа и постига в СРП профилирането, специализирането на прокурорите в определени раздели от Наказателния кодекс (НК). По-простичко казано, определени прокурори работят само по някои видове престъпления. Има съставени отдели в СРП, като в единия от отделите се занимават само с делата, водени за престъпления против личността – телесни повреди, заплахи за убийство, изнасилвания, блудства, трафик на хора и пр. Колегите ми в друг отдел се занимават само с т. нар. икономически престъпления – кражби, грабежи, обсебвания, присвоявания, измами, някои видове длъжностни престъпления и други. Прокурорите от трети отдел наблюдават единствено делата за документните престъпления, пътно-транспортните произшествия, шофирането в пияно състояние, палежите, хулиганствата, незаконно държане на оръжие и боеприпаси, притежанието на наркотични вещества и т. н. По този начин се постигна тясна специализация на обвинителите в осъществяване на контрола върху разследването на конкретните видове престъпления. Това доведе до повишаване на квалификацията им и добиването на по-задълбочени теоретични и практически познания за определени престъпни състави и уеднаквяване на практиката по тяхното решаване.

- Как се извършва при вас контролът на разследванията?

- В новия НПК бе създадена фигурата на т. нар. „наблюдаващ прокурор”. За да се справим с тази новост създадохме и вече действа екип от прокурори, които да извършват пряко и непосредствено ръководство по разследванията, които се отличават с по-висока обществена опасност, а именно обвинител, който има възможност да извършва не малка част от разследването сам, непосредствено присъства при провеждането на повечето процесуално-следствени действия и е в непрекъснат контакт с разследващия полицай. Практиката показа, че разследването по тези дела е по-качествено и приключва в по-кратки срокове. Например в момента този екип от прокурори работи по 30 дела и проверки за неправомерно получаване на парични средства, които са от фондовете, принадлежащи на Европейския съюз. Вече има и дело, внесено в съда.

В момента обсъждаме въвеждането на организация на работа, която ще е в помощ и на колегите разследващи полицаи от София. Най-общо за нея мога да кажа на настоящия етап, че в СРП ще се въведе териториален принцип на работа.

- Какво означава това?

- Ще бъдат определени прокурори от различните отдели на прокуратурата, които ще работят само с определени РПУ-та в София, като по този начин ще се засили екипното начало в разследването на престъпленията. Ще се определи и по един прокурор, който пряко ще следи за работата на разследващите полицаи от съответното РПУ и ще ги подпомага заедно с главния разследващ полицай при възникване на проблеми.

- Навярно тези мерки предприемате, след като отчетохте за миналата година редица слабости в работата на дознателите.

- Мога да кажа, че има стъпки в положителна промяна. Прие се нов закон за МВР, в който разследващите органи бяха обособени в отделна структура в МВР - главна дирекция. Вече започнаха да изхвърлят пишещите машини от кабинетите си и на тяхно място дойдоха компютрите. Полагат се усилия за подобряване и на материалната база и въвеждане на диференциран подход по отношение на заплащането в зависимост от натоварването. Започват да се попълват и незаетите щатове в разследващия апарат, което ще спомогне за намаляване на изключителната натовареност на разследващите полицаи в София. Към настоящия момент в повечето РПУ-та в София на всеки разследващ полицай се падат над 200 дела. Надявам се, че в МВР ще се подобри работата на разследващите органи и ще се стигне до реално и добро взаимодействие между разследващия орган и оперативния служител, тъй като без това не е възможно разкриването и доказването на престъплението.

- В кои случаи е възможно да има добър резултат от работата на дознателя?

- Добри резултати се забелязват, когато оперативния работник и разследващия полицай обсъждат делото с наблюдаващия прокурор, тъй като оперативните разполагат с информация, която не е в кориците на делото и когато наблюдаващият прокурор научи за нея, дава указания за конкретни действия, за да придобие тя доказателствена стойност. За съжаление това е изключение, а следва да бъде правило при съвместната ни работа.

- В прокуратурата, която вие ръководите, голям брой дела са свързани с имотни измами. Какво става с тях?

- Към настоящия момент има доста внесени в съда обвинителни актове. Проблемът в разследването и доказването на този вид престъпления е преди всичко свързан с непромененото от десетилетия в тази област законодателство. Способите на престъпниците за извършване на този вид престъпления се усъвършенстват непрекъснато, а нормативната база не е приведена в съответствие с новите възможности и начини за извършване на престъпления.

- Как стават тези измами?

- Задължително се използва неистински, преправен или с невярно съдържание документ или се краде подпис. Обикновено нотариус заверява фалшивия документ, за чието съществуване истинският собственик на съответния имот дори не подозира. Текстът в НК, обаче който инкриминира измамата с неистински, с невярно съдържание или преправен документ, посочва като предмет на измамата единствено и само „движимо” имущество, т. е. деянието, при което чрез измама с фалшив документ се отнема недвижимо имущество - апартамент, не може да го квалифицираме като документна измама. Точно това е големият проблем. Трябва да се промени текстът в НК, който да инкриминира за в бъдеще документната измама и с недвижимо имущество. Промяната обаче не следва да се извършва, както досега – на парче, а да е в резултат на една цялостна концепция за модернизиране на наказателното право и наказателния процес. Необходима според мен е и промяна в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, която се отнася до задължението на нотариуса за съхраняване на различни документи в оригинал в архива му. Най-често в нотариалното дело, което се съхранява само 5 години, не е налично фалшивото пълномощно, с което е изповядана сделката, а само евентуално негово копие. Това прави невъзможно извършването на експертиза върху неистинския документ. При промените обаче трябва да се подходи много деликатно и балансирано, тъй като разширяването на задълженията на нотариуса не бива да доведе до усложняване на гражданския оборот. Следва да се има предвид, че всеки ден се изповядват стотици сделки, а една съвсем малка част от тях са измамни.

- Все пак колко дела са образувани за имотни измами за тази година?

- За първото полугодие на 2008 г. в СРП са образувани над 10 дела за удостоверяване на неверни обстоятелства от нотариуси в кръга на службата им на територията на София, в съда са внесени 11 обвинителни акта.