ПО ОБВИНЕНИЕ НА СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА Е ОСЪДЕН НА ЗАТВОР И ГЛОБА ПОЛСКИ ГРАЖДАНИН, ПРОТИВОЗАКОННО ПОДПОМОГНАЛ ЧУЖДЕНЦИ ДА ПРЕМИНАТ В СТРАНАТА НИ

20 Март 2024 г.

По внесен от Софийска районна прокуратура обвинителен акт на затвор и глоба е осъден гражданин на Република Полша, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната ни.

На 14.10.2023 г. около 12,15 часа на 4-ти км на АМ „Тракия“, чрез използването на лек автомобил марка „Дачия", обвиняемият Я.М. противозаконно подпомогнал 12 граждани на Сирийска арабска република да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено по отношение на повече от едно лице, както и по отношение на непълнолетно и малолетно лице.

По случая е водено досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1-во, т. 4, предл. 1-во и 2-ро, т. 5 вр. с ал. 1 от НК. В хода му са разпитани свидетели и са направени експертизи. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Я.М. е признал вината си пред състав на Софийски районен съд и е наложено наказание от 1 година и 3 месеца „лишаване от свобода“ , което следва да се изтърпи при първоначален „строг“ режим  и глоба в размер на 2 000 лева. Я.М. следва да заплати в полза на държавата и сумата от 44 830,40 лева, представляваща паричната стойност на лекия автомобил  марка „Дачия".

Решението е на база споразумение и е окончателно.