Софийска районна прокуратура и Софийски районен съд отвориха врати за ученици от 9-ти и 10-ти клас от 123 СУ „Стефан Стамболов“

19 Март 2024 г.

Днес, 19.03.2024 г. , Софийска районна прокуратура и Софийски районен съд отвориха врати за ученици от 9-ти и 10-ти  клас от 123 СУ „Стефан Стамболов“. Събитието е част от информационната кампания „Ден на отворените врати“, която се провежда под мотото „Открито за съдебната власт“. 

Прокурор Калин Владимиров и съдия Делян Дилков приветстваха учениците и им обясниха как работи съдебната система, функцията на прокуратурата и съда и стъпките, по които се върви от сигнал за престъпление до осъдителна присъда. Магистратите разказаха на децата за това колко време и какво се учи, за да стигне човек до професията съдия и прокурор. По време на събитието на децата бяха показани тоги и им бе обяснено защо са с различен цвят и коя се носи от прокурори и коя от съдии.

Прокурор Владимиров обясни на учениците, че когато станат свидетели на сбиване не трябва да снимат клипове и да ги разпространяват в интернет пространството и помежду си, а да сигнализират компетентните институции, както и учителите и родителите си. Съдия Дилков разказа на децата за видовете наказания, които се налагат за различните престъпления, както и от какво зависи тежестта им. Темите за кражби и спортно хулиганство също бяха дискутирани по време на отворените врати.

Лекцията, която прокурор Владимиров и съдия Дилков изнесоха пред учениците, беше посрещната с интерес и след нея бяха зададени десетки въпроси, свързани с най-тежките престъпления, с които са се сблъсквали те двамата и с най-големите наказания, които са налагани по тях.

В края на събитието учениците посетиха така наречената „синя стая“ за разпити за деца и им беше обяснено как се протичат тези разпити, както и помещенията, в които седят арестантите преди да влязат в съдебна зала.