СГП привлече обвиняем за умишлено убийство и го задържа за срок до 72 часа

9 Ноември 2023 г.

На 08.11.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем  И. М. за престъпление по чл. 115 НК и постанови задържането му за срок до 72 часа.

Досъдебното производство е започнато на 01.11.2023 г. в условията на неотложност и се провежда от СДВР под надзора и ръководството СГП.

Събраните в началния етап на разследването доказателства са били преценени от наблюдаващия прокурор като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК, за да се направи обоснован извод, че на 30.10.2023 г. в гр. София, ж.к. „Обеля“, И. М. умишлено е умъртвил 71-годишния В. П., като с остър режещ предмет му е нанесъл множество прободно-порезни и прободни наранявания на шията, гръдния кош и лявата ръка и смъртта е настъпила вследствие на проникващите наранявания в областта на гръдния кош и шията със засягане на десния бял дроб, далака и лявата сънна артерия и последвалата остра кръвозагуба.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е задържан до 72 часа с цел довеждането му пред съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемия.

Разследването по случая продължава под ръководството и надзора на СГП.