Върховна касационна прокуратура съвместно със Софийска градска прокуратура проведе „Ден на отворени врати“

22 Април 2023 г.

          На 20.04.2023 г. Върховна касационна прокуратура (ВКП) съвместно със Софийска градска прокуратура (СГП) проведоха „Ден на отворени врати“ с ученици от 18 СУ „Уилям Гладстоун“ и 93-то СУ „Александър Теодоров - Балан“.

          Младежите се запознаха с историята на Съдебната палата и присъстваха на съдебно заседание. Срещнаха се със заместник главния прокурор при ВКП Даниела Машева и заместник административния ръководител и говорител на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

          Заместник градският прокурор и говорител на СГП Десислава Петрова представи на гостите прокурорската работа в детайли, запозна ги с тежестта и сложността на водените в СГП дела и реда за разпределението им чрез принципа на случайния подбор.

          Заместникът на главния прокурор Даниела Машева приветства учениците, пожела им здраве, успехи в обучението и завършването и да успеят да се реализират в попрището, което ще изберат.

         Учениците гостуваха и в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура (СО-СГП). Илиян Танчев – завеждащ следствения отдел при СГП, посрещна гостите в кабинета си и им разказа за изключително динамичната и интересна професия на следователя, спецификата на следствените действия, обясни им в какви случаи разследването на дадено наказателно производство се извършва от следовател и отговори на въпросите им.

          Албена Ангелова – следовател в СО-СГП, разказа на учениците за отделните етапи и извършването на експертизи при криминалните разследвания. Показа им т. нар. „синя стая“, в която се разпитват деца, жертви на насилие и свидетели на такова. Илиян Танчев и Албена Ангелова организираха и проведоха симулация на разпознаване на евентуален извършител на престъпление от пострадал. Децата с готовност и интерес се включиха и определиха следовател, психолог, поемни лица, жертва на престъпление, евентуален извършител.

          Николай Кръстев – следовател в СО-СГП и Николай Кръстев – главен експерт – криминалист, представиха на гостите криминалистичната лаборатория и подвижната лаборатория. Разказаха им как се вземат проби от кръв и други телесни течности, тестове за определяне вида на наркотични вещества, пръстови отпечатъци и др., как и къде се съхраняват веществени доказателства. Показаха им и арестните помещения.

          Денят на отворените врати в СГП премина при силен интерес от страна на учениците. Софийска градска прокуратура посрещна желаещите да се включат в инициативата с изключително удоволствие и с радост ще продължи да посреща младите, които искат да се потопят в духа и динамиката на прокурорската и следствената работа.