ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

19 Април 2023 г.

           Софийската градска прокуратура (СГП) проведе годишното отчетно събрание за изминалата 2022 година, на което бяха представени данните за дейността на СГП и на Софийска районна прокуратура (СРП).

           Събитието уважиха: заместник главният прокурор при Върховна касационна прокуратура г-жа Пламена Цветанова, заместник апелативният прокурор на Софийска апелативна прокуратура г-жа Даниела Димитрова, административният ръководител – районен прокурор на СРП г-жа Невена Зартова.          

            Административният ръководител на СГП – градският прокурор г-жа Илиана Кирилова, говорителят и заместник градски прокурор на СГП г-жа Десислава Петрова, говорителят и заместник градски прокурор на СГП г-н Христо Кръстев, заместник градски прокурор на СГП г-н Иво Илиев, заместник градски прокурор г-н Милен Ютеров и заместник градски прокурор г-н Чавдар Пастованов представиха пред магистратите и гостите резултатите от дейността на СГП и СРП през изминалата година.

           Данните за отчетния период показват 100% нарастване на осъдителните присъди през 2022 г.

           Общият брой на прокурорските актове, участие в съдебни заседания и други прокурорски дейности и актове за отчетния период на 2022 г. в двете прокуратури заедно е 551 373 броя. От тях за СГП броят е бил 189 888 броя, а за СРП – 361 485 броя.

            Внесените в съда прокурорски актове са били 2 962 броя. Общо участия в съдебни заседания е 30 115 броя. Общият брой на други прокурорски актове и дейности за двете прокуратури включва 518 296 броя преписки.

           Общо за двете прокуратури за 2022 г. са налице 336 503 броя постановления. Общо постановените актове във връзка с изпълнение на наказанията са 2 859 броя, а постановените актове по гражданско съдебния надзор са 1 214 броя. Проверките и актовете по административния надзор за законност са 110 броя, а актовете, свързани с други дейности са 177 272 броя.

            Данните за СО-СГП за 2022 г. показват, че обемът на дейността на следователите включва 3 891 броя дела.

            Средната натовареност на един прокурор от района на СГП и СРП е 2 268,9, което е значително завишение спрямо предходни години, спрямо 1 963,0 за 2021 г. и 1 589,0 за 2020 г.

            През отчетния период в Софийска градска прокуратура са издадени общо 69 873 заповеди на административния ръководител и неговите заместници, образувани са 1 185 броя преписки с административен характер, изведени са 890 броя преписки с административни изходящи номера, изготвени са 6 327 справки, 126 анализи и доклади, предоставени са 83 становища по искания на горестоящи прокуратури или запитвания от други ведомства.

            През 2022 г. със заповед на главния прокурор на Република България бяха поощрени с отличие „Служебна благодарност“, грамота и плакет на ПРБ всички прокурори и съдебни служители от СГП. С отличие плакет „За заслуга“ бяха поощрени всички прокурори от отдел 06 „Специализиран“ при СГП и всички следователи и младши следователи от сектор 04 „Специализиран“ при СГП.

             На СГП бе връчена Грамота от конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ в памет на Джовани Фалконе, за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение. Индивидуално със същата награда бяха отличени двама прокурори от СГП.

             Със заповед на Главния прокурор бяха поощрени прокурорите и съдебните служители при СРП с отличие „Служебна благодарност“ и плакет „Прокуратура на Република България“. Прокурор от състава на СРП получи индивидуално поощрение с отличие „Служебна благодарност“ от ВСС.

             Съдебен служител ръководител сектор при СГП бе отличен с отличие „Служебна благодарност“ и предметна награда.

             Юрисдикцията на СГП обхваща най-големият и най-натоварен окръжен район в Република България. Тежестта на водените в СГП дела е безспорна с най-висока степен на сложност. Допълнително закриването на Специализираната прокуратура през 2022 г. доведе до преминаване на значителен брой дела с фактическа и правна сложност към СГП. Във връзка със закриването на Специализираната прокуратура на 28.07.2022 г. числеността на прокурорите от СГП се промени от 110 на 141 прокурори, а на следователите от 72 нарастна до 109 щатни бройки, считано от 28.07.2022 г.