На 22. 09.2021 година Софийска градска прокуратура  повдигна  обвинение за извършено престъпление по чл.  302, т. 2, вр. чл. 301, ал. 1, пр. 1 и пр. 2  от НК на Я.Я. - длъжностно лице - инспектор по приходите в Централно управление на Национална агенция за приходите.

          Същият е привлечен  като  обвиняем  за това , че  на 16.09.2021 г.  в гр. София, на пазар „Младост 1“  е поискал дар от А. Р.  в качеството му на земеделски производител - сумата в размер на 600 лева, която не му се следва,  и на 21.09.2021 г. в гр. София, в служебно помещение - коридор на Централно управление на Национална агенция за приходите  е приел дар - сумата в размер на 600 лева, която не му се следва, чрез изнудване.

           Обвиняемият Я. Я. е обещал на А. Р. , че няма да  затвори сергията му на пазара и  няма да приложи принудителна административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни, за констатирано от него нарушение на Закона за данък добавена стойност -  неиздаване на касова бележка за осъществена продажба.

          Разследването по случая е  започнато по повод получен сигнал  от А. Р.  за  поискан подкуп.  След  проведени  мероприятия по случая  Я. Я. е задържан на 21.09.2021 г.  в  Централно управление на Национална агенция за приходите с поискания подкуп.

          При извършения  обиск в обвиняемия са намерени и иззети банкнотите , предварително  белязани и описани , в размер на  шестстотин лева. Същите са  приобщени  като  веществено  доказателство  по делото.

          Извършено е  освидетелстване на  Я.Я., като  при  осветяване с  ултра- виолетова  лампа е констатирана  флоурисценция  със светлозелен  цвят в  областта  на дланите .          

          Извършени са били, в условията на неотложност,  претърсване в  служебния кабинет на обвиняемия и в  обитавания от него недвижим имот , като  са били  намерени и иззети  преносим компютър  и документи относими към случая.

           С Постановление на СГП  е постановено задържане под стража  за 72 часа, предстои внасяне на искане за налагане на  най- тежката мярка  за  неотклонение по отношение на Я.Я. – „задържане под стража“.

          Обвиняемият Я. Я. е тридесет и шест годишен , неосъждан.