Софийска градска прокуратура постигна осъдителни присъди по дела, водени за данъчни престъпления.

         На подсъдимия А.Й. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за извършено от него престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

         Подсъдимият А.Й. управлявал дружество „Г.М Т.“ ЕООД с основен предмет на дейност покупка и продажба на горива. Той организирал счетоводното обслужване и данъчно отчитане на фирмата, извършвал търговската дейност, сключвал договори. Като всяко регистрирано данъчно задължено лице, „Г.М Т.“ ЕООД следвало да води счетоводно записване и да подава в орган по приходите месечни справки-декларации.

         В хода на разследването срещу А.Й. е било установено, че той няколкократно използвал документи с невярно съдържание - фактури за доставки на стоки и услуги. Като контрагенти в тях фигурирали фирми с профил на „липсващ търговец“ и фиктивни собственици и управители – лица с нисък социален статус и безработни. Подсъдимият потвърдил неистина в подаваните месечни справки – декларации пред ТД на НАП относно дължим и платен данък добавена стойност и приспаднал неследващ се данъчен кредит. Действайки по този начин А.Й. избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност 102 827,78 лева.

         По другото дело за извършено данъчно престъпление подсъдимият Й.Б. използвал същата схема в качеството му на управляващ търговско дружество „Д.“ ЕООД. Данъчните задължения по ЗДДС, които той избегнал да бъдат установени и платени, са в общ размер на 393 069,37 лева.

         Й.Б. е осъден на една година и шест месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.