Днес, 16 април 2018 година, в Районна прокуратура гр.Дупница се проведе Информационната кампания „Ден на отворените врати“.

Днес, 16 април 2018 година, в Районна прокуратура гр.Дупница се проведе Информационната кампания „Ден на отворените врати“.

 

Обществеността в гр.Дупница беше информирана за мероприятието чрез публикация на сайта на прокуратурата от 30.03.2018 г. Журналисти и граждани бяха поканени да посетят съдебната палата на 16 април 2018 година между 09.00 ч. и 16.00 ч.

Да се включат в инициативата бяха поканени и ученици от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ гр.Дупница, които откликнаха и посетиха съдебната палата, за времето от 10.00 ч. до 12.00 ч.

Административният ръководител на прокуратурата г-жа Даниела Гюрова и прокурор Марияна Кожухарова запознаха учениците със структурата на съдебната система, начина на функциониране и взаимодействие между съд, следствие и прокуратура. Бяха разяснени видовете дела, които се разглеждат в съда, поводите за образуването им и разликата между тях. Разяснен им бе начинът, по който функционира системата, възможностите за предоставяне на услуги и информация, организацията на работа на и функциите на прокурорите.

Дадена им бе възможност да видят отблизо работата на съда и прокуратура. Учениците посетиха съдебна зала, в която им бе онагледен начинът, по който протича съдебното производство по наказателно дело от общ характер.

На учениците бяха предоставени информационни брошури, съдържащи полезна информация за функциите, структурата и дейността на прокуратурата.

С връчването на удостоверения на всички ученици, за участие в Деня на отворените врати и в Образователната програма „Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“ завърши посещението им в Районна прокуратура гр.Дупница.

До 16:00 часа днес на всички желаещи да посетят прокуратурата ще бъде осигурен достъп до деловодството, както и срещи с прокурори.

 

Вярваме, че с инициативата ще допринасяме за издигане нивото на правната култура на гражданите, постигане на по-добра информираност, както и повишаване на доверието в работата на съдебната система.