Във връзка с постъпили журналистически запитвания относно предприетите действия по разследване на собствениците на кредитно-спестовна кооперация, информираме:

Досъдебното производство е образувано от Районна прокуратура – Дупница по повод постъпили 126 жалби на граждани срещу кредитно-спестовна кооперация в Дупница.

Във връзка с постъпили журналистически запитвания относно предприетите действия по разследване на собствениците на кредитно-спестовна кооперация в Дупница, информираме:

Досъдебното производство е образувано от Районна прокуратура – Дупница по повод постъпили 126 жалби на граждани срещу кредитно-спестовна кооперация.

В хода на извършената проверка са събрани достатъчно данни за извършени престъпления по чл. 203, чл. 252 и чл. 255 от Наказателния кодекс - длъжностно присвояване в особено големи размери, незаконно извършване на банкови сделки и избягване на установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери. Тези престъпления са от родовата компетентност на окръжна прокуратура. В същото време за същите деяния срещу лицата вече има образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура в гр. Пловдив, където през м. март тази година е преместено седалището на разследваната кредитно-спестовна кооперация.

С постановление на Районна прокуратура – Дупница делото е изпратено по компетентност за обединяване към досъдебното производство на колегите в ОП – Пловдив.