С много усилия и упоритост може и сега да се конфискува, интервю с окръжният прокурор на Сливен Кети Бозукова

1 Юни 2004 г.

С много усилия и упоритост може да и сега да се конфискува

С много усилия и упоритост може да и сега да се конфискува

/интервю с окръжният прокурор на Сливен Кети Бозукова/

Кети Бозукова е родена на 29 юни 1964 г. Завършила е математическа гимназия в Сливен и право в Софийския университет "Климент Охридски".

От 1990 г. започва работа като прокурор, била е районен прокурор на Сливен. От 1996 г. е шеф на окръжната прокуратура в града. Член е на Международната асоциация на прокурорите, на Асоциацията на прокурорите в България и на Съюза на българските  писатели.

Пише поезия и проза, издала е 8 книги, предимно с поезия.

Преди дни Окръжният съд в Сливен произнесе решение за отнемане в полза на държавата на имоти на стойност над 300 хиляди лева, придобити по незаконен начин от семейството на Марийка и Добрин Шопови. Делото бе образувано по иск на Сливенската окръжна прокуратура.

Г-жо Бозукова, конфискацията на имоти за 300 хил. лева ли е върхът в кариерата ви като окръжен прокурор на Сливен?

-  По никакъв начин не мога да кажа, че работата по Глава трета от Закона за собствеността на гражданите е върхът в професионалната ми кариера. Но съм радостна от това решение. Прокуратурата хвърли твърде много усилия и по тази преписка, тъй като предвидените в този закон комисии не функционираха не само в Сливен, но и навсякъде в страната. Цялата тежест по събирането на данни падна изцяло върху прокуратурата, естествено - със съдействието на полицията. Но този закон еза отнемането на нетрудови доходи, а професионалната си кариера свързвам с наказателните дела. Имаше тежки случаи, които нашумяха - убийството на 16-годишната Елина, която при опит за грабеж беше намушкана с нож, в Шивачево по особено мъчителен начин беше убит 20-годишният Пламен Михов. Тези две убийства бяха разкрити, а извършителите им Теньо Райчев и Пламен Трухчев получиха доживотни присъди. Това са мои дела, както и делото за голямата кражба на джиесеми на "зевсовете" в Сливен. Това са наказателните дела, които могат да бележат някакъв връх в прокурорска кариера.

-Но в случая постигнахте сериозна конфискация, при това по Глава трета от ЗСГ, за която често се твърди, че е остаряла и не действа на практика?

-Така е, този закон е приет отдавна, за да обслужва други социални реалности. Но той може да намери приложение и сега. Внасяйки иск в съда, прокуратурата трябва да покаже и докаже, че определено лице за определен период от време е станало собственик на повече имоти, отколкото пари е заработило и декларирало. Това не е чак толкова сложна сметка и няма нужда от висша математика.

-Колко такива дела водите?

-Над 200 преписки сме имали в Окръжна прокуратура - Сливен за тези 5-6 последни години. В голяма част от случаите нетрудовите доходи бяха трудно доказуеми, защото имотите не се водят на проверяваните лица. Макар че се вижда и знае, че имотът е на някой известен бизнесмен в кавички, дето вика Бойко Борисов. Но не можеш нищо да кажеш, защото имотът не се води на него, това затруднява проверката. Искът срещу Д. Ш. е вторият, който сме внесли в Окръжния съд в Сливен. Първият беше преди 2 години срещу Атанас Зафиров, той приключи с отхвърляне, решението беше потвърдено от Бургаския апелативен съд. Но не сме се спрели, в момента делото е във Върховния касационен съд.

- Колко други преписки са годни за внасяне в съда?

- Другите проверки са приключили и само по две успяхме да внесем искове в съда. Защото трябва да можем и да защитим твърденията си.

-Колко дълго трае такава проверка, преди да стигне до съд?

-Тя е доста дълга и продължителна, защото процедурата е сложна, свързана е с разкриване на банкови сметки и получаване на информация от данъчните органи. Налага се да водим поредица от много дела, свързани с разкриване на банкова или финансова тайна - такива разрешения се дават от съда. Много е сложен целият процес по събирането на информация.

-Има процедура, но не е непреодолима, така ли?

-Разбира се, че не, щом сме успели.

-Какви са причините за неуспеха ви по другото дело, по което искът е отхвърлен?

-Смятам, че искът ни определено има основания, но решението принадлежи на съда, затова сме правова държава.

Доказвате за първи път, че и с настоящата законова уредба може да се свърши работа...

- Разбира се, че може. Просто трябват много усилия и много упоритост.

Къде са плюсовете и минусите в закона за конфискациите, известен като закона "Петканов", който сега се предлага?

Трудно ми е да посоча плюсовете и минусите. Запознах се с проекта, така или иначе тежестта на доказване пада на лицата, срещу които са насочени исковете. Но самата процедура по събирането на данни според мен трябва да бъде по-улеснена и по-опростена.

- Според вас като юрист доколко е оправдано тежестта на доказване да ляга върху разследваното лице?

- Ние твърдим, че определени доходи са незаконни и го подкрепяме със съответните доказателства. Но в самия процес лицето има възможност и право да обори нашите твърдения, да представи доказателства, че са законни доходите, че са получавани с основание като заплати, хонорари и т.н. В този смисъл е тежестта на доказването.

- В изявления на осъдения Добрин Шопов той прави намеци за ваше лично пристрастие към него?

- Не бих казала, аз лично не го познавам.

- Другото му обяснение е, че никой от силните групировки не стоял зад гърба му?

- Не мога да кажа той да ли е в групировка, но има и лица от местните групировки, на които сме правили проверки. И в момента има такива проверки. Предполагам, че сега много по-усърдно ще си вършим работата заради това решение на съда. Защото за нас липсата на практика създаваше една несигурност, имахме и един отхвърлен иск и не се знаеше дали въобще ще може да се работи в тази посока.

-Кого проверявате вмомента?

-Не мога да назова имена и фирми.

-В прекратените ви преписки имаше ли лица от групировки?

-Да, така и започнахме първоначално - с известните имена.

-Кои?

- Няма да уточняваме. По всичко, което ни беше подадено от полицията като данни и имена, се извършиха такива проверки. Когато беше бумът на кредитните милионери, проверихме директорите на банковите клонове, реагирахме и на всеки сигнал до прокуратурата.

-Ако следващата съдебна инстанция в Бургас не ви подкрепи, ще промените ли становището си?

-Искът ни е правилно внесен, въпросът е доколко законът ни дава механизъм да работим по него. Ние доказваме, че на практика има такъв механизъм. Мисля, че експертизите по делото са категорични, за да се обоснове решението на съда.

-В София при случая с бившия пътен шеф Костадин Таушанов не се доказаха нетрудови доходи...

-Но съдебната практика се променя, всеки казус е различен, решението е в ръцете на съда. Законът се отнася за всички, нашата работа на прокурори е да го прилагаме и да го спазваме, независимо от това към кого прилагаме закона. Истината е, че от нас като правило доволни няма. Но ако човек работи с душа и сърце, намира удовлетворение, намира и вярната посока, за да си свърши работата.

-Питате ли се защо не сте в списъка на главния прокурор Никола Филчев, за да заемете отново поста при предстоящите промени?

-Не мога да кажа. Мисля, че главният прокурор си познава всички прокурори в страната и може да направи верния избор. Затова смятам, че това не трябва въобще да се коментира. Това е неговото право на избор, което уважавам.

-Къде ще продължите кариерата си?

-Много си обичам работата. Да, оставам прокурор в Сливен.