Районна прокуратура – Ловеч поиска задържането на двама обвиняеми за извършени кражби от църкви в община Априлци

2 Ноември 2022 г.

Районна прокуратура – Ловеч поиска задържането на двама обвиняеми за извършени кражби от църкви в община Априлци

             В РУМВР-Троян е образувано досъдебно производство за извършени кражби от църкви в гр. Априлци и с.Гумощник, община Априлци.

             На 28.10.2022 г. при опит за кражба в църква в с. Гумощник са били задържани две лица- 44-годишен мъж от гр. Плевен и 26-годишен мъж от гр.Павликени. Извършителите възнамерявали да откраднат кутия с пари от дарения и от продадени свещи, в която се съдържали малко над 2200 лв.

             Същите лица са извършили взломни кражби и в две църкви в гр. Априлци, като предмет на посегателство са били също кутии с пари от дарения. Към момента се установява размерът на отнетите пари. 

             44-годишният извършител е рецидивист, като към момента на извършване на кражбите е бил с прекъснато изпълнение на наказание лишаване от свобода.

             Задържането на извършителите е в резултат на съвместна операция на ГД „Национална полиция“ и областните дирекции на МВР в София, Плевен, Ловеч и Габрово във връзка с извършени множество взломни кражби от църкви.

             При обиска на задържаните  са намерени наркотични вещества.

             Извършителите са привлечени като обвиняеми и са задържани от наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, като е  внесено в районния съд в гр.Троян искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

             Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Ловеч, ТО-Троян.