След обвинение на Районна прокуратура-Ловеч, непълнолетна получи обществено порицание за фалшив сигнал на телефон 112

14 Май 2019 г.

След обвинение на Районна прокуратура-Ловеч, непълнолетна получи обществено порицание за фалшив сигнал на телефон 112

          По предложение на Районна прокуратура – Ловеч за освобождаване от наказателна отговорност, с налагане на административно наказание,  по реда на чл. 78 а от НК, внесено в съда, наложиха наказание „обществено порицание“ на непълнолетно момиче за подаден фалшив сигнал на телефон 112.

          Досъдебното производство на Районна прокуратура – Ловеч е за това, че на 14.12.2018 г. за времето от 21.30 часа до 21.35 часа в гр.Угърчин, обл. Ловеч, момичето, като непълнолетна, но като могла да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, чрез обаждане на телефон 112 – регионален център – гр. Монтана, от мобилен телефон, е предала неверни повиквания за тревога и помощ – съобщение, че е пострадала от  престъпление, което не е вярно - престъпление по чл.326 от НК.

          Въпросният ден имало семейно тържество. Момичето постоянно си играело с телефона, което подразнило неин близък роднина. След като няколко пъти й направил забележка, без момичето да му обърне внимание, той взел телефона от ръцете й и го ударил в земята. Без никой от присъстващите на тържеството да я види, момичето взело телефона на своята баба и отишло в другата стая, от където се обадила на спешния тел. 112 и съобщило, че е пострадало от престъпление на адреса на който се намира. Сигналът бил препратен и на адреса незабавно бил изпратен екип на РУ МВР Угърчин, който установил, че в къщата има тържество, като всички присъстващи били изненадани от причината за тяхното посещение.