По обвинение на Окръжна Прокуратура – Ловеч, осъдиха земеделски производител, представил неверни данни, с цел получаване на средства по европейските фондове

10 Април 2019 г.

По обвинение на Окръжна Прокуратура – Ловеч, осъдиха земеделски производител, представил неверни данни, с цел получаване на средства по европейските фондове

          По обвинение на Окръжна Прокуратура – Ловеч, осъдиха земеделски производител, представил неверни сведения пред ДФЗ, с цел получаване на средства по европейските фондове.

           Б.Б. е признат за виновен за това, че през периода 29.05.2013г.-30.05.2014г. в гр.Троян, при условията на продължавано престъпление, пред Общинска служба „Земеделие” гр.Троян и Областна  дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ гр.Ловеч, представил, съгласно изискванията на Закона за подпомагане на земеделските производители - неверни сведения в Заявление - форма за физически лица, за подпомагане на кампания 2013 и 2014г., регистрирано в Интегрираната система за администриране и контрол и в приложените към него като неразделна част – таблица за използваните парцели през 2013 г. и 2014 г., като заявил, че ползва, с посочения начин на трайно ползване и площ, и към датата на подаване на заявлението, отговарят на условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, земеделски парцели, намиращи се в землището на селата Борима и Дълбок дол, обл.Ловешка, регистрирани в системата за идентификация на земеделски парцели с идентификационни номера, като в действителност парцелите не са били ползвани от него, за да получи средства от фондове, предоставени от ЕС на българската държава от „Европейски фонд за гарантиране на земеделието“ по мярка „Схема за единно плащане на площ“ и от „Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони“ по мярка „Плащания за природни ограничения в планински райони“, Схема за преразпределително плащане и Схема за „Национални доплащания на площ“ и за посочените парцели, като получил средства: за 2013г. в размер на 4037,14 лв. по мярка НР 1, мярка СЕПП и мярка СНДП, а за 2014г. в размер на 2739,12лв по мярка НР1, мярка СЕПП и мярка СПП - престъпление по чл. 248а, вр. чл.26 от НК.

            За извършеното деяние, обвиняемият е осъден на две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.