По обвинение на Районна прокуратура – Луковит осъдиха извършители на незаконна сеч на дървета

2 Април 2019 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Луковит осъдиха извършители на незаконна сеч на дървета

          С постановена присъда приключи наказателно дело по обвинение на Районна прокуратура – Луковит, с която шестима са осъдени за незаконна сеч на дървета.  Съдът е признал обвиняемите за виновни за това, че на 27.10.2017 г. около 16.45 ч. в местността „ Родината“ в землище,  собственост на Община Луковит,  в съучастие като извършители,  без редовно писмено позволително, с помощта на два моторни триона, отсекли  – 4,863 пространствени кубични метра дърва от благун и цер, на стойност 267.47лв., немаркирани с КГМ - престъпление по чл.235, вр.чл.20 от НК.

           За извършеното  престъпление на петимата обвиняеми е наложено наказание от по четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години. На единият обвиняем е наложено наказание от три месеца и десет дни лишаване от свобода, с три години изпитателен срок. Шестимата извършители са осъдени да заплатят глоба в размер на общо 6000 лв. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Ловеч.

           Със споразумение в съдебна фаза приключи наказателно дело по обвинение на Районна прокуратура – Луковит, с което обвиняемият Р.К. се призна за виновен за това, че на 16.04.2018 г., около 15.30ч., в имот в местност „Димитрия“, без редовно писмено позволително, с помощта на моторен  трион отсякъл от горския фонд четири церови дървета с обем 0.9 пр.куб.м. на стойност 58.50 лв. - престъпление по чл.235 от НК. Осъден е на шест месеца „пробация“ с двете задължителни пробационни мерки.

           Споразумението има последици на влязла в сила присъда.